Амбициозна програмна политика ще разбуди естетическите страсти на публиката в ТМПЦ-Варна

Мисия Варна

26-01-2011, 12:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първата среща с варненските медии на ръководителя на културната институция госпожа Даниела Димова започна с важна новина - стартира тръжната процедура, свързана с ремонта на основна сцена.

В средата на месец април, паралелно с окончателната версия на Закона за сценичните изкуства, ремонтът трябва да започне, като за целта на всяко представление от репертоара на Държавна опера и Драматичен театър ще се търси съдействието на приемни пространства и ще се използват максимално възможностите на сцена "Филиал".

Ситуацията за изминалата година показва, че оперното ни изкуство от 4-то място по брой на приходи и представления в национален мащаб е постигнало заветното второ място, като първото се пада на столичния оперен еквивалент.

Драматичният театър за съжаление е на едно от последните места в национален контекст, което според думите на госпожа Димова ще претърпи развитие в положителен план, въз основа на концепцията й, с която тя спечели конкурса за директор през декември месец в културното министерство. За 2011 г. Държавната опера и филхармония ще се стреми към нарастване на броя на изявите си - намерението е да се достигне до 260 спектакъла за годината, а театралната трупа трябва да увеличи своите съответно на 140.

Себестойността на цената на един зрител за театралната продукция възлиза на около 87 лв, която според мнението на ръководството на фона на кризисните обстоятелства на работа е твърде висока. Амбицията е тази цена да се намали на 40 лв, а до края на годината да се постигне 20 лв. - една разумна себестойност в национален аспект на театралното продуциране.

През 2011 г. ще се сформира Златен фонд от най-печелившите спектакли от оперното и театралното дело - т.е. онези, които се радват от години на голям зрителски интерес, ще бъдат на сцената и отново ще провокират любопитството на варненци. В момента структурата търси генерални спонсори, които да подкрепят продукцията на ТМПЦ. До края на годината театърът трябва да възроди една добра традиция, позната на варненци от преди повече от половин век, а именно спектакли, посветени на децата и подрастващите, което означава, че ще има премиерен нов спектакъл за този тип публика.

В щатния сектор не се очакват кардинални промени, но в театралния репертоар с оглед постигнатото през последните пет години и налагащото се делегирано бюджетиране ще се изискват следните типове представления: 70% спектакли, които ще се опитат да отговорят на широкия зрителски вкус, 20% иновативни проекти и 10% камерни представления.

Гастролът на номинирания за "Икар" 2011 г. спектакъл на ДТ "Стоян Бъчваров" "Фауст" ще се състои на 25 март. Новината е, че този силен спектакъл ще се играе на основна сцена на НТ "Иван Вазов. Подкрепата на директора на НТ "Иван Вазов" Павел Васев за тази идея показва още една тенденция: театрите в съвременните условия да си подават ръка. Трупата на Варненския театър след постановката на Явор Гърдев "Марат/Сад" не е имала шанса да гастролира на тази сцена. Г-жа Димова започва и друга инициатива - варненската публика ще има възможност да наблюдава гостувания - турнета на други държавни театри. Първата трупа ще бъде на театъра от гр. Търговище.

През март публиката ще присъства на тържествен спектакъл, посветен на 90-годишнината на театъра, под режисурата на Стоян Радев Ге.К. В рамките на събитието сценографът Тодор Игнатов ще се представи със своя изложба - колаж от всички представления, в които е участвал като създател на театрални пространства. Патрон на юбилея е министърът на културата Вежди Рашидов. Премиерата на тържествения спектакъл, свързан с юбилея на тетралната трупа, ще бъде на 30 март на Основна сцена.

Държавната опера още на 14 февруари е подготвила изненада под знака на Амур - за всички влюбени на основна сцена ще бъде подарена "Една любовна вечер" с участието на Васил Петров и приятели. В средата на март стартира Великденския музикален фестивал с кулминация в навечерието на Разпети петък: "Реквием" от Моцарт - дригент Франческо Ланзилота. Паралелно с юбилея на драматическата трупа, Държавната опера развива богата репертоарна програма, свързана с 85-годишнината на ММФ "Варненско лято".

2011 г. започва за ТМПЦ с повече светлина и надежда, дано очакванията се оправдаят, ако все пак управленческият елит има нужния потенциал да сътвори своята разумна културна стратегия.