Не Йорданов, не Марешки: десните ще управляват Варна

Мисия Варна

27-10-2011, 17:12

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Дясно мнозинство беше създадено във Варна в сряда.

Дясно мнозинство беше създадено във Варна в сряда. За първи път от 9 години някогашната Синя крепост няма да бъде управлявана от БСП, пребоядисаните сини от ДПС и всички люспи, сменящи боята си според слънцето, което ги огрява в момента.
Тази новина обаче не получи нужното внимание. Тя вяло се прокрадна из медиите и стана повод за избухване на истински взрив от коментари на тема кметския балотаж във Варна в неделя.

Доста встрани от темата.

Кой ще подкрепи Йорданов, и кой Марешки? Май въпросът няма голям смисъл от гледна точка на десния избирател. Първият е свързан със статуквото, с БСП-ДПС управлението на града. Вторият - и той, но с леки забежки и припълзявания - когато янкостаневите и гуцанови интереси не съвпадат със собствените му бизнес планове.

И двамата кандидати бяха атакувани от голяма част от партиите, включени в новото дясно мнозинство по време на предизборната кампания. Но въпреки това и двамата стигнаха на балотаж. А не някой от кандидате на политическите сили вдясно. Защото бяха разделени, защото бяха накъсани на парчета и захвърлени в пропастта между Йорданов и Марешки. Пропаст, чиито два бряга са еднакво стръмни и хлъзгави.

Сега десните получиха шанс да се обединят. Да вземат съдбата на града в ръцете си. Показа го простата математика: събраха 28 гласа в Общинския съвет, които, дай, Боже, да бъдат използвани за по-добро бъдеще на Варна.

В името на това обединение, в името на всяко обединение, са нужни компромиси. Защото позицията "решавайте по съвест" е абсолютно неприемлива в създалата се ситуация. Пред патовия избор Йорданов-Марешки "гласувайте по съвест" е като измъкване, като измиване на ръце, като бягство. Демократично е да оставиш избор на членовете и симпатизантите си. Но е демократично и да ги информираш за това какво им носи всяка от опциите.

Изборът да бъде подкрепен единият, а не другият, не е оценка Йорданов или Марешки. Това е избор, деклариращ желание за обединение, желание за оттласкване от червеното (с ДПС нюанси) дъно. 16 места в Общинския съвет са си 16 места. Който е успял да мобилизира избирателите си за толкова, той диктува правилата и неговият кандидат получава подкрепата. Така е честно. В името на Голямото дясно обединение, което има реални шансове да управлява Варна и да контролира работата на кмета. Поне в този мандат.