Арх. Венелин Жечев: Не подкрепих кмета и трябваше да напусна Община Варна

Мисия Варна

08-11-2011, 13:17

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Аз съм петзвезден дядо, а синовете и внуците са най-добрите ми инвестиционни и проектни реализации

"Мъчно ми е за работата. От 32 години съм архитект.

За съжаление, когато виждаш, че това, което искаш, не е направено, трябва да напуснеш. Не съм принуждаван от никого да напускам Община Варна.

Всичко, което се случва последните години, е един балон - като се пукне, дълго и неприятно ще мирише за много хора. Не подкрепих кмета Кирил Йорданов на изборите и на балотажа, и това изисква да подам оставка", заяви днес пред медиите вече бившият заместник-кмет арх. Венелин Жечев.

Стана ясно, че не личен конфликт с Йорданов, а сблъсък на ниво позиции за управление на Варна, е също повод за оставката.

"Хора, които преди това плюха властта, на балотажа подкрепиха същата тази власт", каза още Жечев с маниер на човек, който си отива с гордо вдигната глава.

Мечтата му е за всеки район да се изготвят специфични правила за проектиране и реализация, за вид застрояване, комуникации и т.н.

"Трябва да има и социологическо проучване какво хората искат. В Гръцката махала трябва да има нещо като отделно кметство, в Аспарухово трябва да се уплътнят вътрешнокварталните пространства. Приоритетите за Варна трябва да са три - инфраструктура, Община Варна да бъде собственик на бреговата ивица, като правото върху тези територии може да се получи чрез законови промени и на трето място е туризмът, като трябва и реален заместник-кмет по морския бизнес", визира бившият заместник на градоначалника.

Жечев сподели и една своя идея за обект общинска собственост от 470 декара в близост до Института по хидро- и аеродинамика, където е предлагал да се построят зали за изложения, спорт, концерти, складове и по модела на Пловдив да има и Варненски панаир. Към момента обаче, според архитекта, от тези декари са останали само 170.

Запитан за ОУП на Варна, бившият зам.-кмет отговори, че се надява да го има в окончателен вариант в края на следващата година, както и застроителните планове на всеки един от районите, но за всеки случай посъветва журналистите да попитаме известната италианска ясновидка.

По темата за циганския проблем Жечев каза, че трябва да има пансионно обучение на малките ромчета. В пансионите те трябвало да бъдат от понеделник до петък и там да се учат на хигиенни, здравни навици, да се хранят, да се обучават и в събота и неделя да се връщат при родителите. След няколко месеца децата дори нямало да искат да се връщат при родителите си.

"Аз съм петзвезден дядо, а синовете и внуците ми са най-добрите ми инвестиционни и проектни реализации", коментира още Жечев, който от тук нататък ще работи в архитектурното студио на сина му.