Иван Трифонов: Дадох проекта си на Баумгартнер, а той дори не ме покани да гледам

Новините

18-10-2012, 06:23

Автор:

"24 часа"

Всичко от Автора

Българинът твърди, че е автор на проекта за издигане с балон, който тези дни беше реализиран от Феликс Баумгартнер

В интервю, публикувано днес във в. "24 часа" , българинът Иван Трифонов разказва за проекта си, който дал на Баумгартнер.

Още в началото на 90-те години на миналия век  българинът Иван Трифонов, който живее в Австрия, започнал да работи върху проект за издигане с балон на 50 км и скок от тази височина.

"Този проект го разработвах 13 години, но не намерих достатъчно спонсори. "Ред Бул" ми отказа три пъти. Затова отидох при Феликс Баумгартнер, защото се познаваме. Предложих му да вземе моя проект. Казах му: "С удоволствие ще ти го отстъпя, но искам да ме вземеш в твоя тим." Исках поне да фотографирам работата му.

Той каза "Да, с удоволствие" и копира документацията ми. Всичко копира - изчисленията, графиките, контактите и адресите, които имах... После дълго време нищо не чух. Обади се чак след една година, за да ми каже, че ще прави сам този този проект. Не съм му трябвал. Просто ме изхвърли. Преди три години пак му се обадих и го помолих поне да ме покани да гледам скока му, щом ползва изчисленията ми.", разказа Трифонов, който има 4 рекорда в книгата "Гинес", специално за "24 часа