Правят нов конкурс за нефт в Черно море

Парите

22-10-2012, 09:40

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Министърът на икономиката Делян Добрев спря процедурата заради нарушения

Спирам процедурата за проучване на нефт и газ в блок „Силистар" в Черно море, твърди пред  „24 часа" министърът на икономиката Делян Добрев. Той взема това решение, след като излезе докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, според който има нередности в провеждането на конкурса.

Те не са безобидни и тъй като няма подписан договор с фирмата „Лебердел БГ", ще прекратя процедурата и ще я обявя наново, каза Добрев. Договор с определената за победител компания не е подписан, тъй като има обжалване в съда, който още не се е произнесъл.

Министърът се надява, че в новия конкурс ще участват големи фирми, както е било при процедурата за търсене на нефт и газ в блок „Хан Аспарух" в Черно море. Според него в този блок има потенциал не само за газ, а и за нефт.

Пред БНР вчера Добрев каза, че още не е получил информация дали има други несъгласувани действия по изграждането на АЕЦ "Белене". Срещите на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в Москва за удължаване на срока за експлоатация на 5-и и 6-и блок пък са били изключително успешни. За правителството това е с приоритет, коментира министърът.

Според него изграждането на нов блок в "Козлодуй" може да се случи в рамките на 10-11 г., което ще е по-дълго от евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене", но по-приемливо заради съществуващата инфраструктура.