Grand auto представя нови автомобилни технологии

Варна Лайф

25-10-2012, 10:51

Автор:

Платена публикация

Всичко от Автора

Най-сигурната кола на планетата с рекорд в краш тестовете за всички времена дойде във Варна от Volvo.

Ниски разходи на гориво, свръх ефективност на всички системи в автомобила, стоп-старт системи, сигурност за пътници и пешеходци – това са хитовете в новите технологии, които спират вниманието на многобройните посетители на най-голямото авто изложение край морето Grand Auto 2012.

Сред най-обсъжданите на изложението теми са съвременните начини  за пестене на гориво.  Иновативни решения в тази посока предлагат от Mercedes-Benz. Сред тях е BlueEFFICIENCY пакетът с олекотен дизайн, технологии за интелигентно управление на енергията, подобрена аеродинамика и високоефективни двигатели. Mercedes S 400 HYBRID е първият луксозен автомобил, в който бензинов двигател и електрически мотор са комбинирани със стандартна 120-волтова литиево-йонна батерия. При шофиране в  градски условия разходът на гориво е 20% по-нисък.

Audi въвежда допълнителни мерки за намаляване на разхода на гориво на своите двигатели с новата технология Cylinder on demand. Моторът 4.0 TFSI, който направи своята премиера в началото на годината като задвижващ агрегат на моделите Audi S6, S6 Avant, S7 Sportback и S8, е оборудван с новата технология за изключване на част от цилиндрите. Когато например битурбо V8 мотор работи в режими на частично натоварване, работата на четири от цилиндрите му се прекратява.

При Jaguar новината е свързана с XF. Елегантната котка вече се предлага и със система за задвижване на четирите колела (АWD) и така събира в едно мускули, разум и британски дух.  

Друга важна категория за технологични иновации е сигурността. В нея безапелационен лидер е Новото Volvo V40, което прави премиера във Варна. Това е най-сигурният автомобил в света според EuroNCAP. В основата на успеха е революционната въздушна възглавница за пешеходци – Pedestrian Airbag.

При новия Lexus GS за първи път се появя новата S-Flow енергоспестяваща климатична система с технология nanoe® и второ поколение на Remote Touch свързан към най-големия в света мултимедиен дисплей в сериен автомобил. Луксозният SUV на марката RX 450h в допълнение към режимите Normal и Eco на хибридното задвижване и интелигентнтата безстепенна автоматична хибридна трансмисия има и режим Sport. При стартиране автомобилът работи в електрически режим при скорости до 50 км/ч. Тогава се задвижва от електромоторите си, не изразходва гориво и не отделя вредни емисии.

Когато става дума за технологии, улесняващи влизането и товаренето в градския трафик, новото откритие е Ford B-MAX - висококачествен компактен мултифункционален автомобил, единственият на пазара, при който централните колони са интегрирани във вратите, а самите врати – конвенционални предни и плъзгащи се задни – осигуряват 1.5 метра безпрепятствен достъп до купето.

А новата Giulietta на Alfa Romeo печели вниманието не само на естетите в Grand Mall. Тя идва оборудвана с технология за безпроблемно шофиране е Alfa Q2 – електронен самоблокиращ се диференциал, който гарантира прецизност и безопасност при шофиране, разпределяйки усилието, което се предава към всяко едно от колелетата на автомобила. Друга система е Alfa Safety Steering - безопасен волан, който чрез леко вибриране подсказва на водача да направи обратна маневра.

Дрифтърите с бензин в кръвта се влюбиха в новата Toyota GT 86 - обща разработка на Subaru и Toyota, смятана от познавачите за наследник на култовата Corolla AE-86 и. GT 86 обещава отлично поведение на пътя благодарение на ниския център на тежестта (475 мм) и разпределението на масата между предния и задния мост в съотношение 53/47.

Изложението продължава до 28 октомври.

Официален застраховател на изложението е ЗАД “Армеец”, а официален лизингодател Райфайзен лизинг България ЕАД.