Кодексът на труда пази Калинка

Говорителят на варненската полиция Калинка Пенчева, да бъде уволнена е становището на комисията, която разследва поведението й

Говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева, да бъде дисциплинарно уволнена. Това е становището на комисията, направила проверка на поведението на Пенчева, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пресаташето на полицията във Варна нарече в ефир "селски глупак" Боян Максимов - автора на снимката на заспали полицаи в патрулна кола във Варна Боян Максимов. 

За четири дни са извършени съответните нормативни процедури. На 27 октомври Пенчева е запозната с обобщената справка от проверката. В предвидения 24-часов срок тя е дала своите възражения. Постъпилите и обработени материали са докладвани на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той се запознал се е с обясненията и възраженията на служителката, но е приел становището на дисциплинарно разследващия орган.

Пиарката на варненската полиция обаче се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст. В тази връзка до Главна дирекция "Инспекция по труда" са изпратени заверени копия от материалите, събрани от проведеното дисциплинарното производство. След като вземе предвид становището на инспекцията, вътрешният министър Цветан Цветанов ще се произнесе окончателно, уточняват от МВР.

Комисията, разследвала случая, е съставена от служители от отдел "Дисциплина и дисциплинарна практика" на дирекция "Човешки ресурси" и дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" в МВР. 

На протест на езерото Ариана в София пък се събраха в неделя около 30 души в подкрепа на варненеца Боян Максимов. Протестът бе организиран във Фейсбук, а  причината за него стана отношението на полицията към Максимов, който беше привикан на разпит след като качи снимката в интернет.