Коне умират от глад в Костинброд, уволняват директорка

Нехуманно отношение към животните в Производствената експериментална база към Института по животновъдни науки

Директорката на Института по животновъдни науки в Костинброд ще бъде уволнена в понеделник. Това заяви днес във Варна министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той "горещо препоръчал" на председателя на Селскостопанска академия проф. Петър Славейков да отстрани подчинената си заради умиращите от глад коне в Производствената експериментална база към института.

"Не мога да му наредя, защото те са автономни, но се надявам да ме послуша, за да не ми "препоръча горещо" утре на мен премиерът да уволня него", каза Найденов. 

Той научил едва днес за случващото се в Костинброд. Преди месец в Агенцията по безопасност на храните бил получен сигнал за смъртност на коне в базата към института. При проверката на място били констатирани лоши условия на живот и са oписани препоръки за отстраняване на нередностите.

Повторна проверка обаче показала, че предписанията не са изпълнени: животните са в още по-лошо състояние и умират от глад. Конете получавали дажби от овес и ечемик за тегло от 100 кг, а повечето от тях тежали 500-550 кг.

Конете масово страдали от кахексия (крайна степен на изтощение на организма). През декември и януари четири бременни кобили с такава диагноза са починали.

"Това, че директорката е подала сигнал за случващото се, не е оправдание. Институтът има механизми да осигури нужните фуражи или да намали стадото, според възможностите за изхранване - много хора питат за възможността да се купят коне от тази база", категоричен е министър Найденов, който няколко пъти днес - все по-образно, описа случващото се в Костинброд пред участници в Националната среща на земеделските производители и на финала дори не спести доста резки упреци към колегите си зоотехници и ветеринари, които допуснали да се мъчат животните.