Пари от фонд Бедствия за нивите край Петолъчката ще иска Найденов

"Платете ни, а после държавата да си търси дълга от шефа на "Берета Трейдинг"", зоват фермери

Собствениците на ниви, чиито посеви пострадаха от взривовете край Петолъчката миналото лято, още не са получили нито лев обезщетение от собственика на фирмата-виновник "Берета Трейдинг". Това заявиха техни представители в дискусия с министъра на земеделието Мирослав Найденов по време на Националната среща на земеделските производители в Златни пясъци днес.

"Комисия на земеделското министерство ми призна щети за 250 хил. лева. Ние почистихме посевите сами с риск за живота си и живота на децата ни, защото децата ни работят наравно с нас, а там, край Петолъчката продължава да е опасно", разказа един от потърпевшите земеделски производители. Той поиска държавата да изплати компенсациите на ощетените стопани, а после да си търси парите от виновника, който вече няколко пъти обещавал да плати.

"Няколко пъти разговарях с него, все обещава да плати. Притискахме го. Министър Цветанов го вика даже - все пак в МВР е по-респектиращо, не е Министерството на земеделието. Сега вече има обвинение и с него се занимава прокуратурата, дано стане по-сговорчив", каза Найденов. Той посъветва земеделските стопани да продължават да настояват за парите си пред Десислав Делев, защото "само часовникът му струва, колкото вашите претенции". 

Министърт обеща да внесе предложение във фонда за бедствия и аварии за изплащане на обезщетенията на пострадалите земеделски производители.