Найденов на земеделците: Идат избори, ако можехме, щяхме да платим

Защо е "скъп" евентуален държавен заем, обясни министърът във Варна

Около 100 млн. лева ще загуби България, ако държавата изтегли краткотраен заем, с който да плати още сега директните плащания от общо 1 млрд. лева към зърнопроизводителите. Това обясни министър Мирослав Найденов по време на Националната среща на земеделските производители в Златни пясъци.

Контриран от селски стопанин, че няма такава лихва от 10% (100 млн. за 1 млрд.), Найденов обясни, че тук става дума за загуба в дългосрочен план, тъй като форсмажорните обстоятелства изисквали по-висока лихва, а тя се отразявала на евентуални следващи кредитни уговорки.

"Аз съм част от това правителство, което 3,5 години удържа финансовата дисциплина, затова не искам сега да я нарушаваме", каза Найденов и обясни, че в бюджета все пак има на разположение 200 млн. лева, но те няма да бъдат раздадени на по-бедните фермери предварително, заради хаоса при подобна ситуация преди 2 години. Според министъра, когато през март фирмите започнат да си плащат корпоративния данък, ще има пари за фермерите. Думите му бяха посрещнати с недоволни и недоверчиви възгласи от участниците в срещата. Според тях плащането през март е несигурно и държавата би могла да помогне на замеделските производители, като им разреши да платят данъка за миналата година с 6 месеца закъснение. 

"Забавените субсидии ще костват на държавата повече отколкото лихвена загуба от 100 млн. лв.", прогнозира Христо Цветанов - председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в България. Заради забавянето на средствата, земеделците ще ползват по-малко и по-некачествени семена, торове и препарати, което със сигурност ще повлияе негативно на следващите реколти, обясни той.

Министър Найденов нашироко обясни и какво изпразнило държавната хазна, та парите не стигнали до земеделците: В началото на тази година се е наложило да бъдат платени около 2 млрд. лв. по т.нар. заем „Милен Велчев”. Били направени и допълнителни социални плащания в размер на около 1,5 млрд. лв. Според него обаче има държави, в които плащанията все още не са почнали, тъй като Европейският регламент е до 30 юни. 

"Има няколко месеца до изборите. Нима смятате, че, ако можеше да избегнем това напрежение, нямаше да го направим? Това е разликата с тези преди нас", обясни още министърът.

Тази година няма да има възстановяване на акциза за горивата на земеделците, също така категорична беше Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори към НС. През 2014 г. тези компенсации вече трябва да са не за сметка на националния бюджет, а от евросубсидиите. Те пък ще бъдат с 1.5 млрд. лева повече за българското селско стопанство през следващия програмен период 2014-2020 г. Повече ще са парите за производителите, като ще има бонуси за тези от тях, които, освен че обработват земята, гледат и животни. Най-вероятно 2014 г. ще бъде преходна и през нея плащанията ще са според сегашните изисквания. През 2013-а ще има пари за производителите на зеленчуци и плодове, напомни Найденов. Ще продължат субсидиите и за свиневъдството, каза той и сподели, че България била похвалена на последното заседание на министрите на земеделието в ЕС, тъй като първа изпълнила изискванията за отглеждане на щастливи майки-свине.