Изнасяме се на остров за 24-и май

Туризъм

19-05-2013, 09:35

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Нашенци с второ море след Великден, други хващат самолета за Рим

Нашенци ще окупират съседните държави в почивните дни около 24-и май, пише в. "Стандарт". Според Байко Байков, шеф на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АББТА), най-голям наплив отново ще има към Гърция. "Тази туристическа дестинация вече се наложи сред българите. Основните причини са, че цените са достъпни, а транспортът е бърз и лесен.

До северните курорти се стига за между два и четири часа от цяла Южна България", категоричен е той. Атрактивни за нашенците са островите Тасос, Корфу, Крит, Санторини, разказва Байков. Тъй като сезонът в южната ни съседка започва по-отрано, туристическите дестинации там са по-желани в този период от годината от нашето Черноморие.

Най-вероятната причина е, че българите са нетърпеливи да поплуват в морето и да се излежават на плажа. Температурата на водата в нашите курорти обаче все още не е достатъчно висока.

Според Байков голяма част от нашите туристи вече са открили сезона още покрай великденските празници, когато всички почивахме 6 дни, а някои си направиха 10-дневна ваканция. Справка в сайтовете на туристическите агенции показва, че три нощувки с all-inclusive в Халкидики в тризвезден хотел струват 245 лева. Екскурзия до остров Корфу с включени три нощувки пък започва от 300 лева за човек. Петдневна разходка до Санторини излиза по 470 лева на калпак.

Сайтовете на туристическите агенции показват, че местата в автобусите към Истанбул покрай 24 май са заети. Три дена в "града на мечтите" струва малко над 210 лева. Байко Байков разказва, че не липсват и ентусиасти за Палма де Майорка, Неапол и Сицилия. Десетдневна разходка до "Дома на мафията" струва 860 лева. Цената включва нощувки със закуски и екскурзовод сред най-красивите кътчета на Южна Италия, изпълнени с археологически открития, прекрасна архитектура, както и екзотична природа и живописни плажове.

Любителите на културния туризъм също не са малко. За предстоящите празници те най-често избират градове като Рим, Виена и Прага, които са наситени с история и архитектура от различни епохи. Пет дена във Виена струват едва 355 лева. Според Байков популярност набират и екскурзиите до Западните Балкани - Сърбия и Македония.