Трима "тръшнати" от Лаймска болест и Марсилска треска

Животът

08-06-2013, 13:21

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За седмица регистрираха 46 случая на нахапани от кърлежи

Трима души са заболели от кърлежопреносими болести във Варна през изминалата седмица. От Регионалната здравна инспекция(РЗИ) съобщават, че един жител на морската столица е заболял от Лаймска болест, а други двама – от Марсилска треска. И през изминалата седемдневка броят на ухапаните от кърлежи набъбва. 46 души са били нахапани от кръвосмучещите гадини, като 30 от тях са потърсили помощ във Варна, а останалите 16 – в общините в областта. 

От началото на месеца  регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболеваемост се движи в характерните за сезона граници. През последната седмица са регистрирани 45 болни от чревни инфекции спрямо 42 за предходната седмица. 38 са случаите на ентероколит, 1 вирусен хепатит, 3 са случаите на салмонелоза, 1 случай на дизентерия и 2 случая на колиентерит.

По-малко са болните от въздушно- капкови инфекции за сметка на варицела.  Регистрирани са 103 случая на въздушно-капкови инфекции, от които 7 – на скарлатина, 96 – на варицела, срещу 152 от предходната седмица.

Регистирани са и двама болни от грип и 74 – от остри респираторни заболявания срещу 77 болни от ОРЗ за предходната седмица.

В имунизационния кабинет са обслужени общо 46 лица. Проведени са 43 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 30 лица. В консултативния кабинет по СПИН през отчетния период безплатно са консултирани и изследвани 40 лица.