Откриха новия терминал на летището, в стария ремонтират самолети

Туризъм

15-08-2013, 15:03

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Летище Варна с нов терминал

На летището помисли, че експлозията в Езерово е повторение на атентата в Бургас от миналото лято

Новият терминал на Летище Варна отвори официално врати за празника на града. Подаръкът за празника на града струва 75 млн.лв. Първият полет, който ще бъде обслужен н новия Терминал 2, ще е на 27 август. Общо 150 млн. лв. е вложението на концесионера ""Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт"" в новите летищата във Варна и Бургас. Аеропорът в Бургас ще отвори врати до няколко дни. "Тази инвестиция е чудесно доказателство за това колко нужни и полезни са частните инвеститори в големи транспортни обекти като летища и пристанища", заяви при откриването министърът на транспорта Данаил Папазов.

След като целият пътнически поток бъде пренасочен през новия терминал, не е ясна съдбата на стария. По непотвърдена информация "Фрапорт" преговарят с Луфтханза сегашният терминал 3, който е бивш хангар, пригоден за посрещане на пътници, да се превърне в ремонтна база за самолети, подобна на тази на софийското летище. Ако това стане, администрацията на аеропорта, която сега се помещава там, ще бъде преместена в сградите на терминал 1. 

Шефът на летището Димитър Костадинов лично разхожда днес всички гости и посетители, дошли да разгледат новия терминал. Той обясни, че новата зала за чекиране, която е с площ 1500 кв. м е два пъти по-голяма от старата. Тя е проектирана така, че при по-малък пътникопоток през зимата да бъде преградена, което ще улесни отоплението и вентилацията й. 

По същия начин е оформена и залата преди гейтове, който са седем на брой. Терминалът може да бъде достроен и съответно разширен по всяко време, когато разписанието на летището го наложи. 

Новото варненско летище разполага и с всичко нужно да бъде преоборудвано буквално за часове в терминал, отговарящ на шенгенските изисквания.

Изключително красива е залата за пристигащи пътници. Тя също е с площ 1500 кв. м и на цялата й стена са "разцъфнали" стотици слънчогледи. В Бургас те са заменени с подобен "фототапет" с рози. Ако във Варна основният цвят в интериора е жълт, то за южното черноморско летище той е червен.  В залата има три ленти за багаж, едната от които е дълга 90 метра. Подземният тунел за багаж пък е близо 1,5 км. Новият терминал разполага и със стаи за арест, отделни за мъже и жени, както и такива за емигранти и пътници, с проблеми с документите за преминаване на границата. 

По една от работещите ленти в залата пристигнаха тридесетина деца и младежи, чиито танц отбеляза откриването на новия терминал. С куфарите, които носеха, те изписаха "Test the best"(Опитай най-доброто).

На официалната церемония концесионерите от "Фрапорт" благодариха, не само на проектантите от Великобритания и строителите от Турция, но и на българските акционери, които са осигурили голяма част от финансирането на новия терминал.

Няколко фирми вече подреждат щандовете си в залите за излитащи туристи. В интериора си "Коста кафе" са заложили на кадри от стара Варна, има и "Макдоналдс", както и зала за забавления на възрастни и деца и много магазини.

При взрива на цистерната край Езерово вчера е настъпила страхотна паника на варненското летище, стана ясно след откриването. На аеропорта са помислили, че взривът е повторение на атентата в Бургас от миналото лято. В момента на експлозията е кацал голям самолет с туристи от Русия. Цялата сграда се разтресла и всички служители наскачали от офисите си. Наложило се охраната да успокоява всички и да обяснява какво се е случило.