Две галактики се сблъскват, съобщи НАСА

Новините

18-08-2013, 18:33

Снимка:

НАСА

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На 60 милиона светлинни години от Земята в NGC 1232 се врязва галактика-джудже.

Използването на рентгенова оптика е позволило на американски учени да наблюдават ударната вълна, образувана от нагрятия до 6 милиона градуса газ, съобщи на сайта си НАСА, цитиран от БТА.

Рентгеновата снимка е получена от орбиталната обсерватория "Чандра", изстреляна през 1999 г. На разпространеното от НАСА изображение данните са наложени на обикновена снимка, получена от Южната европейска обсерватория с помощта на Много големия телескоп. Съчетанието на двете снимки в различни диапазони е позволило на учените да свържат видимите в рентгеновите лъчи обекти с добре изучените преди галактики. Изследователите подчертават, че въпреки много високата температура на ударната вълна и самият термин "сблъсък", не става дума за бърз процес.

Наблюдаваното явление продължава не по-малко от 50 милиона години и далеч не е приключило. Внушителните размери на галактиките довежда до това, че само светлината и останалите електромагнитни лъчи се носят от единия до другия край в протежение на десетки хилядолетия, а ударната вълна на газа се разпространява малко по-бавно. Изучаването на процеса на сблъсък на галактики с рентгеново оборудване позволява да се определи колко често галактиките поглъщат спътниците си джуджета и каква роля в еволюцията играе процесът на сблъскване на галактики.