17 185 подписа за 0% ДДС върху детските стоки

Новините

29-08-2013, 13:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варна показа значителна активност спрямо другите големи градове на страната

Подписка в подкрепа на гражданска инициатива за намаляване до 0% на ДДС ставката на детските стоки ще бъде внесена утре в Народното събрание. Основните мотиви на Асоциацията на търговците на стоки за детето е фактът, че средногодишният доход на домакинствата в България е едва 15% от този на европейците. Подкрепен с анализите на добрите практики за прилагане на диференцирана и нулева ДДС ставка в 22 държави членки на ЕС - напр. Ирландия и Великобритания, страни с трайно висока раждаемост.

Обобщените данни от съдържанието на подписката показват, че идеята за намаляване на цените на детските стоки чрез промяна на ДДС ставката среща най-голяма подкрепа в Североизточна и Югозападна България. Вероятно заради протестите срещу правителството в София и поради летните отпуски, съвпадащи с периода за събиране на подписи, Варна и Бургас показаха значителна активност спрямо другите големи градове на страната.

По данни на НСИ към 31.12.2013 г. в България има 346 378 деца от 0 до 4 години. Данните за първата половина на 2013 г. очертават нов спад в раждаемостта с около 2 500 бебета спрямо миналата година. През последните 10 години, поради външна миграция, броят на жените в детеродна възраст е намалял с 260 000.

Провокирани от тежката демографска криза и последиците й за националната сигурност на страната, през юни асоциацията стартира национална подписка под наслов „Искам братче! Искам сестриче!“. Събрани са 17 185 подписа.