Четиримата от най-велики футболисти на Черно море

Четирима от най-великите футболисти в 100-годишната история на Черно море, Божил Колев, Тодор Марев, Илиан Илиев и Георги Илиев си спомниха за най-интересните и любопитни моменти в любимия им клуб.

"Щастлив съм, че съм дал нещо на този клуб. Много неща са се случили през тези години когато аз съм играл и съм бил треньор на Черно море", каза Божил Колев. Той се върна назад във времето, когато е отишъл при Атанас Аврамов-Кафето, за да се запише в школата. "Каза ми, че още съм малък и да дойда след една година. Така започнах в да играя в Черно море, бях ученик в трети клас. Винаги ще помня първия си мач за представителния тим. Бях на 18 г. когато излязох срещу ЦСКА и дори вкарах гол, въпреки че загубихме с 2:3", каза Колев. Този мач е игран пред пълни трибуни на "Юрий Гагарин" на 13 август 1967 година, допълни легендата на Черно море.

Тодор Марев, който е рекордьор по изиграни мачове за Черно море, е част от един от най-силните отбори в цялата 100-годишна история на клуба. През сезон 1981/1982 г. той е лидер в "А" група в 7 поредни кръга, но накрая завършва на четвърто място. В състава блестят също Георги Жеков, Борис Манолков, Иван Иванов, Тошко Атанасов, Иван Андреев, Пламен Ганев, Валери Пейчев, Иван Дончев, Георги Кондов, Светозар Светозаров,Марио Вълков, Милен Бакърджиев, Янчо Богомилов и Рафи Рафиев.

„Тогава заслужавахме поне да вземем медал В тези години имаше практика да не се допускат провинциален тим в тройката. Федерацията започна да използва всякакви методи и схеми за да ни спрат. Пращаха ни съдии поръчкови съдии и т.н. Ще ви дам един пример. Играем в Петрич, а Марио Вълков се откъсна сам срещу вратаря, но съдията свири край 5 минути по-рано. Прибраха ни в съблекалните, а после ни извадиха отново на терена, за да доиграем мача“, припомни си Марев. 

Илиан Илиев дебютира за „Черно море“ под ръководството на Божил Колев в „А“ група, когато тимът прави 0:0 срещу „Ботев“ (Пд) във Варна. „Гостите бяха сила по онова време, а аз допреди една седмица играех за дублиращия отбор. Влязох в мъжете с голям респект към имената, които бяха в него. Капитан беше Тодор Марев“, каза Илиев.

Илиан Илиев си спомни и един сезон в „Б“ група, когато играел предимно с кадри на клуба. „Бяхме само черноморци в състава и защитавахме достойно честта на клуба. Поставиха ни за цел да останем във втория ешелон, но ние биехме наред и накрая една точка не ни достигна да влезем в „А“ група. За мен е огромна чест, че израснах и играх за „Черно море“, макар че си тръгнах много млад на „Тича“. Знаете обаче, че по моето време футболистите вече започнаха да не се задържат много на едно място. Съжалявам, че не останах по-дълго на родния ми стадион, за да допринеса за успехите на тима, но по-късно все пак се завърнах, след като приключих с гурбета. Радвам се, че сега имам честта да съм на една маса с Божил, Тошко Марев и Георги Илиев. Искам също да кажа, че празникът на „Черно море“ е за всички, които са съпричастни към него и го обичат и за десетки поколения футболисти, носили тази свещена фланелка. Някои от тях са дали повече на клуба, други – по-малко, но всеки е правил всичко според възможностите си“, допълни Илиан. Той смята, че и сега в България има футболисти, способни да поднесат атракции и обясни кое им пречи да го правят: „До юношеска възраст те се наслаждват на играта, но когато влязат при мъжете, ги притискат за резултати и точки те гледат да не бъркат, вместо да опитат майсторски изпълнения. Затова, вие журналистите, също трябва да помогнете да се върне удоволствието от футбола, за да е по-интересно отново и за публиката.“

Настоящият капитан на Черно море Георги Илиев играе в най-великия мач на клуба – на 2 октомври 2008-а „моряците“ правят 2:2 като гост на Щутгарт. До 82-рата мин варненци водят с 2:0 и са на 8 мин от влизане в групите на УЕФА, но явно не им било писано да запишат най-големия си успех. Жоро вкарва втория гол с прекрасно изпълнение от фаул в 79-ата мин. „Не ни достигна международен опит, какъвто съперникът имаше, тъй като всяка година играе в Европа. У мен обаче винаги ще остане горчилката от този мач, защото пропуснахме уникален шанс да постигнем нещо историческо“, каза Георги, който е и част от отбора, спечелил бронзовите медали в „А“ група през 2009-а.

Илиев разкри също кои мачове винаги ще помни освен този в Щутгарт: „Дебютът ми под ръководството на Божил Колев при 0:1 срещу Ботев в Пловдив, когато изгубихме с дузпа. Влязох при мъжете направо от военния отбор. Първият ми гол за Черно море при 3:2 над Литекс у дома и победата с 5:0 над градския съперник Спартак на „Тича“.