Kанят варненци "на разходка" между колите в Морската

Гражданските организации канят също директора на полицията да се включи в разходката

Няколко граждански организации поканиха варненци на разходка в Морската градина. Целта на инициативата е да стане ясно, колко е "чист въздуха" в парка от колите, които се движат в него. Сборния пункт е бариерата на входа за Делфинариума в събота на 28 септември от 13:00 часа.

"Каним ви на едночасова здравословна разходка, за да се насладите заедно с нас на въздухa в парка, обогатен с газовете на летящите по алеите автомобили. Носете си светлоотразителни жилетки и прахови маски. Ако с вас има и деца, нека те да са оборудвани с каски, протектори, а при възможност и със светлинна и звукова сигнализация", приканват организаторите на инициативата.

За доброто регулиране на автомобилния трафик в приморския парк на ключови кръстовища от пресичащи се алеи ще бъдат поставени доброволци регулировчици. Тъй като Законът за движение по пътищата не допуска по една и съща алея комбинирано придвижване на автомобили и пешеходци, припомнят инициаторите.

Гражданските организации канят също директора на полицията да се включи в разходката. "Бихме искали той да даде своето мнение за това кой е в нарушение – пешеходците или автомобилите по алеите.

Поканата е отправена и към областния управител на Варна - Иван Великов, кмета на Варна - Иван Портних. Организаторите се надяват областния управител да разясни на всички ни къде са тротоарите и маркировката в парка.За собствениците на имоти е Морската е предвидена групова беседа на тема "Общ устройствен план на Варна".

"Граждани на Варна, заповядайте на разходка във вашия парк, наричан белите дробове на града. Въпреки натоварения автомобилен трафик по алеите и въздух с примеси на изгорели газове и прах, ние ви обещаваме приятно прекарване, много емоции и изненади от страна на топлите и гостоприемни собственици на имоти там. Помогнете да се запази Приморски Парк!", призовават организаторите на събитието.