Родни лекари борят рака на гърдата по нов наръчник

Животът

07-10-2013, 16:38

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Виктор Давидов

Всичко от Автора

Върху изготвянето му цяла година работи Експертен борд от 34 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната.

Четвъртата национална онкологична конфереция ще се проведе от 10-ти до 12-ти октомври в х-л "Адмирал", Златни пясъци. Предмет на нейната научна програма е най-честата злокачествена болест при женския пол – ракът на гърдата. Ще бъде приет национален документ за правилата на медицинската практика при този вид рак.

Върху изготвянето му цяла година работи Експертен борд от 34 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната. Подобен борд се събира за първи път в историята на българската онкологична медицина и включва всички специалности и браншови лекарски организации, занимаващи с рак на гърда: гръдни хирурзи (мамолози), патолози, генетици, рентгенолози, нуклеарни медици, лъче и химиотерапевти, клинични лаборанти и др. Изработеният от тях национален консенсус ще бъде дискутиран и приет на конференцията, за да стане най-съвременен и актуален наръчник за българските лекари.

Конференцията е част от националната програма МОРЕ – абревиатура на Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти. Тя е инициатива на Медицински университет – Варна, Българско онкологично дружество и Университетска болница „Света Марина” – Варна, които организират ежегодни национални конференции, посветени на проблеми на най-значимите злокачествени тумори, тяхното диагностициране и лечение в България. Предишните три конференции МОРЕ бяха посветена на проблемите на белодробния рак, рака на дебелото и правото черво, невроендокринните тумори и рака на простатата и публикуваха първите по рода си национални ръководства за диагноза и лечение на тези най-чести злокачествени болести. 

Конференция МОРЕ 2013 учреди първата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология. Номинирани са трима млади български учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология. Призьорът, определен чрез тайно електронно гласуване на членове на Научния комитет и Експертния борд на конференцията, ще получи паричен грант и оригинална почетна статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, покровител на Одесос. Церемонията по награждаването е от 17,30 ч. на 10 октомври.

В края на конференцията ще бъде представено обновеното ръководство за диагноза и лечение на белодробен рак. Неговата първа версия е от 2010 г., а тази година експертен борд от 10 национални специалисти актуализира документа, добавяйки най-съвременни диагностични и лечебни иновации.