600 холандски лалета ще цъфнат напролет във Варна

Мисия Варна

24-10-2013, 23:29

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Н. Пр. Том ван Оорсхот ще навигира кораб през варненския залив

Над 600 от световноизвестните холандски лалета ще бъдат засадени във Варна. Те са подарък от посланика на Холандия, който е в България от два месеца и за пръв път днес посети морската столица.

Денят на Холандия във Варна започна със среща между кмета Иван Портних и Н. Пр. Том ван Оорсхот – посланик на Холандия у нас. На нея бяха обсъдени различни аспекти на взаимното сътрудничество в сферите на културата и икономиката. „Днес предстои освещаването на нов кораб, построен във Варна по поръчка на холандски инвеститор, което се надявам да е още една стъпка към широко сътрудничество в тази сфера”, каза след срещата кметът на Варна. „Убеден съм, че и в близките дни, в рамките на различни срещи и в различни формати, между представителите на бизнеса от двете страни ще бъдат намерени допирни точки. Това ще е основата за създаване на нови икономически взаимовръзки”, отбеляза още той.

Според Иван Портних Денят на Холандия във Варна ще даде и основата на по-добри контакти и в сферата на културата. Пред журналистите той благодари на кмета на Дордрехт Арно Брок за активната подкрепа в полза на варненската кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 година. „Тази подкрепа се изразяваше в изключително активна позиция при утвърждаването и популяризирането на нашата кандидатура”, подчерта Портних. Той отбеляза и традиционно доброто сътрудничество на морската столица с Дордрехт, в рамките на което са реализирани няколко проекта.

„За мен е чудесно отново да бъда на брега на морето и е голямо удоволствие да съм съпричастен с организирането на Деня на Холандия”, каза дипломатът. Според него Варна и Холандия имат много общи неща, а днешната проява ще допринесе да се продължи сътрудничеството между Варна и Дордрехт. Другите ефекти от Деня на Холандия целят варненци да се запознаят със страната на лалетата и най-важното – да се даде възможност на представителите на бизнеса да намерят допирни точки, да установят контакти помежду си. „Смятам, че сътрудничеството на местно равнище е много важно. Особено когато холандски и български фирми успяват да осъществят контакти помежду си, да се открият един друг. Това е най-добрият начин да си сътрудничим и да видим къде има потенциал за развитие”, заяви дипломатът.

Денят на Холандия във Варна беше отбелязан с фотографска изложба, създадена по българо-холандския проект „Новото тракийско злато”, който се реализира в Източните Родопи. След това в зала „Пленарна” на общината се проведе бизнес-семинар с участието на холандски компании, развиващи дейност в града и региона. Освен големите корпорации, в морската столица функционират успешно над 20 малки и средни предприятия от страната на лалетата.

По-късно в кораборемонтния и корабостроителен завод „МТГ – Делфин” се проведе церемония по освещаване на кораб, който е предназначен за поддръжка на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища. Плавателният съд е пригоден за участие в изграждането на хидротехнически съоръжения. Той е построен по поръчка на холандска фирма и ще бъде предаден на корабособственика до края на годината.

Визитата на посланик Том ван Оорсхот продължава и утре. В петък, 25 октовмри, в 10.30ч. той ще гостува на Технически университет – Варна заедно с кмета на гр. Дордрехт г-н Арно Брок и придружаващите ги лица. Холандската делегация ще посети многофункционалния тренажорен комплекс за обучение на студенти от специалност „Корабоводене” (5 ет. Нов учебен корпус).

Технически университет – Варна е тестов полигон за новите софтуерни продукти на холандската фирма VSTEP. Според договора университетът се ползва с привилегията не само да притежава възможно най-съвременния софтуер и хардуер в областта на корабоводенето, но и да участва в разработването на строго специализиран „морски” софтуер на холандската фирма VSTEP.

Многофункционалният тренажорен комплекс включва 5 модули: 360-градусов мултифункционален тренажор - корабен мостик клас А, според изискванията на DNV, 120-градусов тренажор – корабен мостик клас В, според изискванията наDNV, с пулт за управление и екран за визуализация на обстановката на море или пристанище, малки работни мостици клас С, според изискванията на DNV, инструктурски пулт за наблюдение на тренировъчните упражнения, брифинг зала за анализ на провежданите тренировъчни упражнения.

Мултифункционалният навигационен тренажор в Технически университет – Варна е единственият в света за обучение на навигатори, в който е заложен фарватерът на Варненското пристанище. Закупен е от холандската фирма, но в него са заложени и доста иновативни решения, създадени от екипа от преподаватели на доц. д-р инж. Михаил Щерев – капитан Онник Мердинян, капитан Андрей Станев, чието дело е виртуалната разработка, капитан Божидар Събев и инж. Юлиян Коларов.