Областният: Морската не е моя работа (ВИДЕО)

Иван Великов призна, че като юрист в общината е подписвал забраните за коли в парка, издадени от предишния кмет

"Не е работа на областна управа да решава този градски спор". Това беше основната теза на областния управител Иван Великов по време на срещата, на която той покани гражданските организации, поискали оставката му. Това беше и най-често повтаряният от него отговор на всички въпроси, с които го засипваха активистите.

"Не съм бил поканен от кмета да обсъждаме темата, не съм страна по въпроса", многократно натърти той. Изявленията си пред протестиращите собственици на имоти в "Салтанат", както и заявеното пред тях намерение да се произнесе по отношение на законността на двете заповеди на кмета Иван Портних, областният мотивира с жалбите, които постъпвали при него.

Иван Великов опита да убеди представителите на гражданските организации, че наистина не е в състояние да намери всички документи, доказващи статута на "Салтанат". Според него това е местност, за която няма факти, че някога е била парк. "Преди 15 години ме глобяваха дори ако карам колело по Станчовата алея", контрира Кръстю Кръстев от "Варна диша". Подобни доводи останаха без коментар и областният продължи да настоява, че няма да приеме тази част от Морската за парк, докато някой не му донесе документ за това. "Няма документи, следователно повече няма да се свиква Общественият съвет по проблемите на Морската", заяви Иван Великов. Той отрече да е обещавал на собствениците да отмени заповедите на кмета за спиране на колите в парка и заяви, че да съобщи мнението си по въпроса в петък в 11 часа.

Иван Великов призна, че като шеф на юридическата дирекция на община Варна от 2007-а до 2013 г. лично е подписвал заповедите на предишния кмет Кирил Йорданов за спиране на колите в Морската градина. На въпрос, означава ли това, че тогава ги е смятал за законни, той отговори: "Знаете, че в една община кметът решава и се разпорежда".

На практика заповедите на Кирил Йорданов и Иван Портних не се различават в същността си, единствената разлика е, че при първите не беше спазена процедурата за въвеждането им в изпълнение и те падаха в съда поради тази причина. Никога съдържанието на забраната не е гледано по същество от съда. Именно неспазената процедура обаче е била ангажимент на правния спец Великов, когато е бил в екипа на Йорданов. Преминаването на процедурата, включваща срок на обжалване и отговор на жалбите, забави издаването на заповедите, подписани от Иван Портних. Затова той отнесе многобройни нападки от страна на гражданските организации, поканени днес на срещата. Въпреки това Иван Великов многократно опита да политизира темата като заяви, че със заповедите Иван Портних всъщност изпълнявал предизборно обещание, а организациите, поискали оставката му като областен, симпатизирали на кмета.

Областният разясни и защо, според него, заповедите нарушават член 17 от конституцията, който обявява частната собственост за неприкосновена. "Това право означава владеене, ползване и разпореждане с частната собственост. Невъзможността да стигнеш до дома си нарушава това право", каза Великов. "Кой закон гарантира правото да стигаш с кола до дома си?", попита Ивайло Василев от "Варненци за Варна". Това право, според Великов, произлизало от разрешителните за паркоместа и гаражи, издадени от общината към съответните сгради.

"В разрешитеното на ресторант БМ изрично е записан пешеходен достъп и изграждане на паркинг извън пределите на парка. Въпреки това заведението има паркинг до Делфинариума и той е пълен", контрира Кръстю Кръстев. Да контролира това е работа на общината, категоричен беше областният. На твърдението, че в сграда, строена за картинна галерия сега има регистрирани 30 живущи, той отговори: "Защо Община Варна, където са всички документи, не публикува това?"

Друг основен довод срещу заповедите на Иван Портних, според Великов, е неправомерното разпореждане служители на МВР да следят за коли в парка. "Кметът няма основание да дава задачи на полицията, не е работа на МВР да търси нарушители в Морската градина", категоричен е областният. Той остави без коментар твърденията на активистите, че заповедите на кмета само припомнят съществуващи закони, за спазването на които трябва да бди полицията. "Няма да правя насила никого престъпник", беше още едно от твърденията на Иван Великов.
Той заяви, че всъщност не е против "Салтанат" да бъде парк и очерта реда за това:
изготвяне на Подробен устройствен план, за да се определи предназначението на територията, изработка на паркоустройствен план, очуждаване на частните имоти в местността, провеждане на паркоустройствени мероприятия, обявяване на територията за паметник на парковото изкуство от Министъра на културата.

Вижте видеозаписите от срещата