Свещеници притеснени от чистка

В понеделник из Варна плъзна слух, че бачковският игумен е в града да агитира за себе си преди насрочената за вторник свещеническа конференция

Варненските свещеници, които бяха в основата на бунта, довел до касирането на първия избор за Варненски митрополит, са притеснени, че може да останат без хляб. Емисари на бачковския игумен Борис сипели закани към протестиращите, че ще има чистка, ако техният кандидат оглави овдовялата епархия. Това обясни пред “Труд” отец Георги Фотакиев, който служи в храма “Св. Цар Борис I” в кв. “Аспарухово” и поддържа духовен център за обгрижване на младежи, скъсали с дрогата. Отец Фотакиев е сред 30-те епархийски избиратели, които на 15 декември отново ще избират двама от 13-те кандидати за митрополит.

В понеделник из Варна плъзна слух, че бачковският игумен е в града да агитира за себе си преди насрочената за вторник свещеническа конференция на служещите във Варненската и Великопреславската митрополия. “Нямам такава информация, но и да е тук, Борис едва ли мен ще потърси”, коментира отец Фотакиев. Същото бе мнението и на епархийския избирател и активен участник в протестите отец Василий Шаган, който служи в храма “Св. Николай”. Двамата изразиха надежда конференцията, благословена от наместник-митрополита дядо Амвросий и от патриарх Неофит, да доведе до единство и подкрепа за читава кандидатура за овакантения духовен пост. “Трябва да се обединим около някакъв идеал и да подскажем на миряните каква трябва да е личността на бъдещия владика. Той трябва да е чист, непорочен, името му да не е опетнено със скандали. Трябва да е активен, млад човек, който добре да познава епархията”, каза отец Шаган. “Длъжни сме да изберем истински духовен баща, който да води и подчинените си, и миряните към добро”, добави отец Фотакиев.