Митрополит Николай наредил бързото погребение на дядо Кирил

Ще бъде ли избран митрополит на Варна утре?

"След като бе убит митрополит Кирил, се извърши нещо, което е прецедент в цялата световна история, не само за България, за тези 1300 години. Никога и никъде не бил погребван толкова набързо митрополит". Това каза епископ Игнатий в ефира на bTV . 

"Даже и най-неизвестната баба на село не се погребва в 11 часа преди обед. Но така беше при погребението на митрополити Кирил. Тялото беше донесено в катедралния храм в 7 часа сутринта. В 11 часа започна погребението. Има един човек, който наложи със сила това да се случи - митрополит Николай. Той го наложи като синодално решение", допълни Игнатий. По думите му и досега виси въпросът какво е накарало Николай да наложи волята си за бързото погребение. 

"Основните версии са две. Едната е че някой го е помолил за това, и този някой е искал да прикрие следи по убийството. Да се прибърза, защото се появиха мисли за това международен екип да направи аутопсия на тялото", разказа Игнатий. Втората версия е, че самият митрополит Николай има някакво отношение към убийството. "Не го допускам, но това е другия вариант", каза епископ Игнатий. "Някой най-накрая трябва да попита Николай, защо със сила наложи това свое решение", допълни той. 

"Последните две правителства и хората, които държат голяма част от капитала на България стоят зад дядо Николай. Неговият баща е бил началник на охраната на Тодор Живков. Това са хора, които и до ден днешен съставят ядрото на българските икономика и политика. Цялата църква знае, че мощно лоби седи зад Николай", разкри още Игнатий.

Той призовава на утрешните избори за митрополит на Варна да не се гласува за епископите Наум, Сионий и Григорий - последният игумен от Троянския манастир, в който съвсем наскоро се разрази гей скандал. "Не приемам неговата теза, че той не е знаел какво се е случвало", коментира Игантий. Нестандартните сексуални отношения се отнасяли и за Сионий и Наум, затова също не трябвало да се гласува за тях. Дядо Борис също е имал нерегламентирани сексуални контакти, твърди Игнатий.

Тримата спрягани, Наум и Борис и Игнатий вече въобще не били фаворити за изборите, стана ясно от думите му. "В последните дни нещата се измениха. Хората осъзнаха, че има по-подходящи за избор. И аз дори апелирам към хората да предпочетат някой от тях. В противен случай имам опасенията, че ще бъде наложен Борис за митрополит, което в никакъв случай не бива да се допуска. Допускам, че тези епископи, които има сериозни канонични нарушения са станали близки на патриарха на водещите митрополити и биват налагани", продължи Игнатий. 

Той беше категоричен че Борис е наложен от митрополит Николай."Целта на Николай е да стане патриарх. За да стане той патриарх, трябва да има голямо количество митрополити, които да гласуват за него. Така ако Николай наложи Борис за митрополити на Варна ще има още един глас, при евентуални следващи избори за патриарх на Българската църква", разказа епископът. 

Самият Борис, който също бе поканен в студиото на bTV, но не се появи в предаването "Тази събота", в 3 часа през нощта изпратил смс на водещия Антон Хекемян , с текст в които уведомява, че са го заплашили ако се появи публично по телевизията. "Г-н Хекемян, получих страшна заплаха да не се явявам публично. В противен случай ще бъда смазан. У нас става неудобно да си жив. Простете", написал дядо Борис в смс-а.