Новият митрополит се казва Йоан

Четвърти Иван във властта във Варна

Точно в 11 часа тържествен камбанен звън от варненските църкви оповести, че овдовялата варненска екзархия отново има свой архипастир. Йоан е името на новия Варненски и Великопреславски митрополит. Той беше избран от Светия синод с 9 гласа. Конкурентът му - избран на епархийския събор миналата неделя, получи днес 3 гласа. Малко по-рано днес членовете на Светия синод гласуваха в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Патриархът се обърна с няколко думи към митрополитите и изборът започна малко след 10. Първо Негово светейшество, а след него и останалите митрополити по старшинство влизаха един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно изписваха името на своя избраник – Знеполският епископ Йоан или Мелнишкият Серафим.

След това патриарх Неофит оповести резултата от избора и изпратят архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи. В приемния салон на сградата на Светия синод патриархът извести избраника и с кратко слово го приветства с новото му служение.

Негово преосвещенство митрополит Йоан е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол като Иво Иванов. Завършил е пловдивското музикално училище, а от 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация в на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието". На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир"Св. Архангел Михаил" с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец. На 24.4.1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира „Св. Петка” в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26.4.1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя” отново от еп. Гавриил. От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.
На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Получава епископска хиротония на 18 март 2007 г. с титлата Знеполски епископ в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Епископ Йоан е викарий на Софийска епархия, към която спада Дупнишка духовна околия. Отличен оратор.
В интервю дни след смърта на патриарх Максим покойният сега Варненски митрополит Кирил казва за викарийния епископ Йоан Знеполски: "Аз много го ценя, дядо Максим също разчиташе на него, защото има качества. Да даде Господ повече духовници като епископ Йоан – молитвеник, честен и с административни качества, хора като него са необходими на БПЦ. Затова с радост ще работя с него в качеството му на викариен епископ на Софийската света митрополия".

Утре в 11 часа Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде посрещнат в село Моравица, на границата на варненската епархия.
В 16 ч. на Старите гробища ще бъде отслужен трисагий за блаженопочиналия приснопаметен Варненски и Великопреславски митрополит Кирил
В 17 ч. пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ тържествено ще бъде посрещнат новият Варненски и Великопреславски митрополит. Следва отслужване на кратък молебен и вечерня.