Рунд 2: Сергей срещу Бойко на евровота

Новините

02-01-2014, 07:03

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Станишев повежда своите, праща активистите на обучение в Брюксел

Рунд 2 се очаква да заформят лидерите на БСП и ГЕРБ Сергей Станишев и Бойко Борисов за евровота. Днес двете формации официално ще дадат старт на подготовката за изборите на депутатите за Брюксел. 
В над 65 процента от организациите на БСП в страната соцлидерът Сергей Станишев е гласуван за водач на листата на червените за евроизборите, показват неофициалните данни на "Позитано" 20, които са от проведените до момента конференции. Апаратчиците в ГЕРБ пък признават, че само лидерът им Бойко Борисов може да дръпне много гласове, като застане начело на листата. Дори и след това да се оттегли от евродепутатското място. 
"Решението за това каква ще е листата на БСП ще бъде обявено на конгреса през февруари", заяви Станишев за "Стандарт". Най-висшият форум на социалистите е насрочен за 8 февруари от 11 часа в зала 1 на НДК. Програмата на конгреса вече е обсъдена на Изпълнително бюро. 
Борисов пък ще свика Националната конференция на ГЕРБ вероятно седмица по-късно. Очаква се форумът на ГЕРБерите също да е в НДК. Тогава ще станат ясни кандидатите за евродепутати. В същото време Станишев вече стяга своите за обучения заради ударната кампания за евроизборите. Активистите ще минат спецкурсове на ПЕС в Брюксел. И на 8 февруари Станишев ще постави задачите на съпартийците си за подготовката на изборите през май. Веднага след това Георги Пирински ще обяви политическите документи за участие на БСП в евровота, а именно - одобряване на проектоманифеста на партията на европейските социалисти и предизборната платформа на червените. Зам.-председателят на партията Янаки Стоилов ще представи националните задачи на червените, а колегата му Евгений Узунов - коалиционната формула за участието в европейските избори. За финал по предварителната програма на конгреса червеното острие в Европарламента Илияна Йотова ще изнесе доклад за свършеното от родните евродепутати социалисти.