Имигрантите пропукват коалицията в Германия

Новините

05-01-2014, 09:01

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Меркел и содиалдемократите обуздават говорилнята със спецкомисия за анализ

Отварянето на трудовия пазар в Германия за българи и румънци предизвика първите сериозни пукнатини в новата управляваща коалиция в Германия, коментира БНР. Освен предизвиканите сътресения в едва стартиралото управление в размяната на реплики се включиха и партийните лидери, съобщи телевизия А Ер Де.
Председателят на най-малката партия в коалицията - Християн-социалния съюз и министър-председател на Бавария Хорст Зеехофер обвини социалдемократите в лицемерие. Той заяви в интервю за в. "Мюнхенер курир", че е потресен от факта, че в Социалдемократическата партия не познават приетите от самите тях в коалиционното споразумение становища по въпроса за емиграцията. Проблемът трябва да бъде решен с помощта на европейското право, смята Зеехофер.
Партията му вече се обяви за затягане режима за пребиваване на социалните имигранти от България и Румъния, като според нея такива мерки фигурират в одобрената програма на правителството.
От своя страна лидерът на социалдемократите и вицеканцлер Зигмар Габриел призова за дебати по същество. В интервю за вестник "Билд", цитирано от БНР, той заяви, че бедността трябва да бъде преборена в родните страни на имигрантите, за което са на разположение европейски средства. "Германското правителство трябва да окаже подкрепа, а в случай на съмнения, да упражни лек натиск", заявява Габриел. Цитираният от телевизия А Ер Де социален експерт Клаус Баде смята, че дебатът за българите и румънците се води в погрешна посока:
"У нас идват предимно висококвалифицирани българи, става дума за истинско изтичане на мозъци, преселване на елитите, а в същото време ние дискутираме за незначителен брой роми и това е абсурдно", каза той.
Лидерът на Християндемократическата партия в Северен Рейн-Вестфалия, Армин Лашет, разкритикува своя съпартиец Елмар Брок заради предложението му да се вземат пръстови отпечатъци от чужденци, злоупотребяващи със социални помощи в Германия. Брок е водач на провинциалната листа на християндемократите за евроизборите. Министърът на труда и социалната политика в Северен Рейн Вестфалия - социалдемократът Гунтрам Шнайдер пък поиска извинение от евродепутата.