Посланикът на Франция: Не искам наказание за Сидеров

Няма дипломатически скандал между България и Франция

Да, очаквам извинение от Сидеров за държанието му – това е нормално след като преминат емоциите. Не искам друго наказание, защото аз съм дипломат, не съм орган, който да изисква санкция, заяви посланикът на Франция в България Ксавие Лапер Дьо Кабан в сутрешния блок на БНТ.

Френският посланик уточни, че няма дипломатически скандал между България и Франция и отношенията с българското външно министерство са добри.

"Нашата служителка Стефани дьо Мартие е била заплашена защото е французойка и член на френското посолство. Тя пътуваше за Варна по работа, а Волен Сидеров е казал, че като депутат може да провери нейната самоличност. Това не може да е вярно, той не е полицай", посочи още Ксавие Лапер дьо Кабан.

На въпрос  дали френският културен аташе Стефани дьо Мартие по някакъв начин е провокирала депутата Волен Сидеров, посланикът отговори "Мисля, че проблемът не е бил толкова голям с нея, колкото с другите пътници, защото друг пасажер от борда е бил нападнат, това не ми го е казала тя, това беше информация от вестниците”, каза още посланикът.

На въпрос защо френското посолство смекчи тона и редактира първоначалното си остро съобщение за инцидента със Сидеров, Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че е направена техническа грешка и че в процеса на изясняване на нещата е нормално да има редакции и в реакцията на посолството.

Френският посланик изрази задоволство от реакцията на българската държава.  "Г-жа Дьо Мартие е добре, тя все пак не беше нападната, за разлика от друг пасажер на самолета", подчерта дипломатът. Той добави, че националистическите партии изначално са против обединението на Европа и че тези партии пречат да се приемат закони, които водят към обединение.