Гергов: Правителството буксува за Дупката

Предишните управляващи преговаряха с пловдивския бизнесмен и лидер на БСП на мястото да има музей под открито небе

Сегашното правителство буксува по решаването на проблема с Дупката на Варна. Това заяви в интервю за предаването "Дикoff" по Нова телевизия пловдивският бизнесмен и лидер на БСП в града Георги Гергов. Той разказа, че вложил "10-15 милиона" в нея, за да строи там варненски ЦУМ. "След това предишното правителство реши, че иска да прави там музей под открито небе и аз се съгласих. Даже бутнах 50-те магазина, които имах там", обясни Гергов. Според него проектът бил в доста напреднала фаза, но с падането на правителството на Борисов замрял.

Идеята за "облагородяване" на емблематичната варненска дупка и превръщането й в лапидариум беше на сегашния кмет Иван Портних и бившия финансов министър Симеон Дянков. През септември миналата година от държавния бюджет бяха заделени 2.5 млн. лева за облагородяването на терена. Започнаха и преговори със сегашните собственици, сред които с най-голям дял е Георги Гергов. "Това са трудни преговори, защото първоначалната сума, която ни беше поискана, е над 20 млн. лв.", съобщи тогава Дянков. Той обясни, че сумата е висока тъй като няма алтернатива за строеж на терена. Вече има и две решения на Общинския съвет в града, които не позволяват строителство. Бившият вицепремиер беше категоричен, че офертата включва само изкупуване без замяна срещу терени. По-рано той коментира: "Като истински патриот, г-н Гергов да разбере, че така или иначе никога няма да построи нищо тук. И просто да размисли дали иска да му се разнася името в поколенията като някой, който напук на цялата държава и всички варненци е искал този цирей да стои така".

Кратерът в центъра на Варна е изкопан през 1986 г. и е собственост на "Търговски дом" АД, където мажоритарен собственик е Георги Гергов, а общинският съвет във Варна притежава едва 24% от акциите.

Заради ценните археологически находки на мястото – втората стена на древногръцкия град "Одесос", и до днес няма разрешение от Министерството на културата за строителството. Гергов става собственик на мажоритарния дял като през 2006-та го изкупува от Петя Славова (Феста холдинг), по негови думи за 10 млн. лева. Преди това обаче делът на общината беше стопен от 45,2% на 20% чрез увеличаване на капитала, "проспано" от юристите на кметската администрация тогава. След като става мажоритарен собственик на Дупката Гергов дарява на Общината 70 609 акции, за да възстанови тя част от дела си и дружеството още през следващата година, току преди местните избори, да започне изграждането на търговски център за 15 и 20 млн. евро на 7 етажа. Това обаче така и не се случи.

Докато в началото на миналата година течаха преговорите с Гергов, министерството на финансите плати за премахването на магазините, което да позволи основна реконструкция на пешеходната зона на града. Преди години община Варна няколко пъти издаваше заповед за разрушаването на бараките, но то беше обжалвано в съда от собственика.

Аналогична, според Гергов, била ситуацията и със столичния ЦУМ, за който обаче имало кандидат-купувачи, а кредитите от над 50 млн. лева били почти изплатени. Гергов получил оферта от предишните управляващи сградата да бъде превърната в музей. Новото правителство обаче замразило и тази идея.