Започваме "Южен поток"

Проектът ще даде работа на повече от 5000 българи

"Южен поток" може да стартира още тази година. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от "24 часа". Думите бяха изречени по време на подписването на споразумение за безвъзмездна помощ. Предмет на договорката е финансирането на три високоприоритетни проекта по Международен фонд "Козлодуй".

„Освен, че ще гарантира сигурност на доставките на природен газ, проектът ще даде стимул на българската икономика. Създават се хиляди работни места, ще мине през най-бедния регион на Европа, именно Северозападна България. Очакванията са от хората, български фирми, българските кметове, колкото се може по-бързо да достигнем договореност, но всичко зависи от начина, по който се споразумеят и г-н Йотингер, г-н Новак и министъра на икономиката и енергетиката в Русия така, че да имаме проект, който наистина да спазва европейските правила", заяви Стойнев.

„Г-н Йотингер и Новак имат среща днес, на която трябва да уточнят регулаторната рамка на Южен поток, на 15 януари имаше среща в Брюксел и желанието на държавите членки е ЕК да бъде водеща, а не всяка страна да преговаря с руската страна. Не съм убеден, че това, което постигахме с „Газпром", ще бъде постигнато и от други страни членки. Важно е ЕК да поеме отговорността си в преговорите, а не да бъде наблюдател. „Южен поток" ще гарантира сигурност на доставката на природен газ за България, а фактът, че няма да преминава през толкова държави, ще доведе до намаление на цената на природния газ за България", каза още Стойнев.

В момента ситуацията за АЕЦ „Белене" е много трудна, тъй като има арбитраж с руската страна, коментира още министърът на енергетиката.