Изчезналият Боинг 777: Сигнал от телефона на един от пътниците насочва спасителите

Телевизия „Пекин" обяви, че също се е обадила на телефона на мъжа и е успяла да се свърже, преди връзката да прекъсне

Семейството на китайски пътник от изчезналия „Боинг 777-200" е установило контакт с мобилния му телефон и малайзийските власти се опитват да използват сигнала, за да локализират самолета. Новината съобщи в неделя китайска телевизия, цитирана от ДПА, на фона на безуспешните опити изчезналият самолет да бъде открит.

Телевизия „Пекин" обяви, че също се е обадила на телефона на мъжа и е успяла да се свърже, преди връзката да прекъсне.

„Боинг 777-200" на Малайзийските авиолинии изчезна вчера сутринта по време на полет от Куала Лумпур за Пекин. На борда му има 227 пътници, повечето китайци.

По-рано малазийският министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн съобщи, че спасителните екипи не са успели да открият отломки в района, в който виетнамски военни самолети вчера забелязаха две петна от разлив на гориво. „В този район не успяхме да открием отломки от самолета ", посочи министърът.

В същото време сингапурски участници в международната издирвателно-спасителна операция съобщиха, че са открили предмети, които наподобяват отломки от самолет в Южнокитайско море. Очаква се в близките часове в указания район да пристигнат виетнамски кораби, които ще се опитат да извадят от водата плаващите предмети. Издирвателната операция се води съвместно от Виетнам, Малайзия, Сингапур, Китай и Филипините, с участието на военни кораби, самолети и хеликоптери.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изпрати в неделя съболезнователно послание до семействата на пътниците и екипажа на изчезналия Боинг на „Малейжа еърлайнс”. „Бан Ки Мун е дълбоко наскърбен от гибелта на толкова много хора в катастрофата. Той изпрати съболезнования до всички опечалени семейства", посочва в Туитър офисът на говорителя на ООН.

Темата за самолета се превърна във водеща в китайското интернет пространство. Ако се потвърди, че е катастрофа, то това ще бъде една от най-големите авиационни трагедии за Китай предвид броя на китайските пътници, отбелязва АФП.

Междувременно Интерпол потвърди на сайта си, че на борда на изчезналия малайзийски Боинг с 239 души пътници и екипаж е имало два паспорта, откраднати преди години. ОЩЕ »