Изчезналият Боинг 777: Отломките се оказаха фалшива следа, изследват керосиновите петна в морето

Междувременно Интерпол потвърди на сайта си, че на борда на изчезналия малайзийски Боинг с 239 души пътници и екипаж е имало два паспорта, откраднати преди години.

Днес следобед Виетнам изпрати кораб, който да проучи „непознати обекти", забелязани от сингапурски самолет близо до остров Тхо-Чу. В пресата във Виетнам се появиха съобщения, че откритите „обекти" са отломки от машина „Боинг 777". Генералният директор на отдел „Гражданска авиация" в Малайзия обаче отхвърли догадките, че това са отломки от изчезналия самолет.

В момента се извършват химически проби на обширното петно, открито вчера край североизточното крайбрежие на Малайзия, за което се предполага, че е керосин. Все още обаче не може да бъде потвърдено дали разливът е от изчезналия самолет, съобщи генералният директор на отдел „Гражданска авиация" на Малайзийските авиолинии, цитиран от „Синхуа".

Той отказа да даде повече информация относно появилата се хипотеза за терористична дейност на самолета.

Към момента общо 34 летателни машини и 40 плавателни съда участват в претърсването на Южнокитайско море в близост до Тайландския залив. Очаква се в търсенето на следи от Боинг-а да се включат още няколко китайски военни кораба.

Близо две денонощия изчезването на машината с 239 души на борда остава мистерия.

Преди няколко часа китайска телевизия съобщи новината, че семейството на китайски пътник от изчезналия „Боинг 777-200" е установило контакт с мобилния му телефон и малайзийските власти се опитват да използват сигнала, за да локализират самолета. ОЩЕ »

Междувременно Интерпол потвърди на сайта си, че на борда на изчезналия малайзийски Боинг с 239 души пътници и екипаж е имало два паспорта, откраднати преди години.

Двата паспорта - австралийски и италиански, са били включени в базата данни на Интерпол, след като те са били откраднати в Тайланд през 2012 и 2013 година.

От тогава досега в Интерпол не са постъпвали данни за двата документа, поради което не става ясно дали и в колко други случаи те са били използвани в международни пътувания.

В момента Интерпол работи с бюрата си в засегнатите страни, за да установи истинската самоличност на пътниците, използвали откраднатите паспорти, за да се качат на полета на Малайзийските авиолинии.

„Въпреки че е твърде рано да се правят догадки за евентуална връзка между откраднатите паспорти и изчезналия самолет, все пак е притеснително, че който и да е пътник е могъл да се качи на международен полет с паспорт, присъстващ в списъците на Интерпол", заяви генералният секретар на Интерпол ген. Роналд Ноубъл.

Според него в момента е важно да се разбере каква е причината за изчезването на самолета и по тази причина Интерпол осигурява на властите в Малайзия всички необходими ресурси за разрешаване на случая.

Мислим и се молим със семействата, близките и приятелите на 239-имата пътници и екипаж на полета, каза Ноубъл.

„Надявахме се подобна ситуация никога да не се случи. Години наред Интерпол пита защо някои страни чакат да се случи трагедия, за да въведат по-строги мерки за сигурност по граничните зони", изтъкна Ноубъл.