Нова теория за Малайзийския самолет набира скорост

Отвличане и замесен пилот са най-вероятната причина за изчезването

Самолетът на Малайзийските авиолинии, който изчезна преди няколко дни, най-вероятно е отвлечен, предаде БТА, цитирайки Асошийетед прес. До този извод са стигнали разследващи от назначената от правителството на Малайзия комисия. Замесен пилот е логичната причина, за внезапното изчезване от радарите и последвалото радиомълчание. Липсата на отломки, внезапният завой по време на полета, както и информацията, че телефоните на пътниците продължават да звънят, са част от доводите на разследващите.

Комуникацията със земята на самолета Боинг 777 с 239 души на борда прекъсна по-малко от час след началото на полета от Куала Лумпур за Пекин на 8 март. Според радарни данни след потеглянето на североизток към китайската столица самолетът е сменил посоката и прекосил Малайзия в западна посока. Малайзийският премиер също потвърди изнесената информация от разследващите.

Сега властите се опитват да проследят самолета по два възможни коридора - северен от границата с Казахстан и Туркменистан към Северен Тайланд, и южен от Индонезия до южния Индийски океан. Премиерът каза, че разширяването на зоната на издирвателните работи е основано на последни сателитни данни.