Варненски ученици за пореден път взеха приза на NASA

Разработиха проект на космическа колония за живот в космоса

Български ученици спечелиха Голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония, пише Scifi.bg! Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace). Със своите феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави, те се пребориха за най-високото отличие в ежегодния конкурс на НАСА!

NASA Ames Space Settlement Design Contest е ежегоден конкурс за ученици от целия свят. Проектът на нашите сънародници е бил един от над 600-те изпратени тази година. Те са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ – Варна, Силвия Захариева. Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък космосът предоставя подходящи условия и нови възможности. Както казват самите ученици, "Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид."
Какво представлява самият проект?

Разработената космическа колония е подвижна (тоест не просто орбитира, а може да променя местоположението си) и се състои от 9 пръстена, подредени във формата цилиндър – така от всеки пръстен ще може да се вижда космоса и всеки ще може да поддържа своя изкуствена гравитация, дори в различна степен (според скоростта на въртене). Същевременно, ако се случи повреда в някои от пръстените, другите ще могат да компенсират и да поддържат условията на живот до отстраняването на проблема.

Най-големият пръстен е централният, а именно №5. В него могат да живеят до 20 000 души – един средноголям град, въртящ се със зашеметяващата скорост от цял оборот в минута. В него учениците подробно са проектирали жилища, търговски центрове, паркове, сцени, спортни площадки и всичко необходимо на това космическо общество. Имплементирани са редица нови технологии и нестандартни футуристични дизайни, като на всичко е правен внимателен анализ, за да отговаря на всички архитектурни и инженерни правила и изисквания.

В останалите пръстени също ще има хора, но целта там е човешкото присъствие да бъде сведено до минимум, а основната част от работата да бъде вършена от роботи.

В пръстен номер 1 ще се извличат металите от астероидите. Разработен е специален механизъм с подобие на пипала, който да прихваща астероидите наблизо и да ги приближава до пръстена, откъдето да се организира и координира минната дейност. Материалите от астероидите (и полезните отломки, които могат да бъдат рециклирани) отиват в пръстен №2, където се развива металургията – основната индустрия на кораба.

Пръстен №3 ще бъде оборудван с докове и ще представлява "вратата към вселената". Гостите от други космически станции и колонии ще се приземяват там, като също там ще бъдат извършвани и ремонтите и сервизните дейности за транспортните средства в космоса.

В пръстен №4 ще се произвеждат кислорода, водата и храната. Най-често срещаните блюда на космическата колония ще бъдат правени от мед (тъй като той не се влияе от радиацията и е дълготраен), водорасли (тъй като могат да се отглеждат лесно и в големи количества), зеленчуци и синтезирано месо (тъй като не могат да се вкарват животни). Храната ще бъде безплатна за всеки обитател на колонията, като в зависимост от нивото на технологично развитие в момента на построяването й, единствено синтезът на месо може да се окаже проблематичен откъм разходи – съответно, то да не бъде безплатно или пък да се предлага ограничено.

Пръстен №6 е предвиден за изследователски център – от него ще се изпращат сонди и ще се правят проучвания на Слънчевата система. Условията, които космосът предлага за научни изследвания, ще дадат възможност за редица нови открития, невъзможни от Земята.
Интериорът на Green Space също е доста зелен. Тази илюстрация е на петия пръстен, където се предвижда хората да живеят. Търсен е приветлив дизайн, който да осигури максимално здравословна среда, както и красиви гледки.

Интериорът на Green Space също е доста зелен. Тази илюстрация е на петия пръстен, където се предвижда хората да живеят. Търсен е приветлив дизайн, който да осигури максимално здравословна среда, както и красиви гледки.

В пръстен №7 ще се произвежда електрониката за кораба – роботи, компютри и всякакви джаджи. Идеята е материалите и компонентите за това производство да идват именно от произведеното в пръстени 1 и 2, както и от събраните космически отломки.

Именно пръстен №8 ще се грижи за прибирането на боклука. Той също ще бъде оборудван с докове, от които ще излитат специално разработени за целите на проекта два типа уреди – за почистване на останки с диаметър под 1 см. и за почистване на останки с диаметър над 1 см.

Последният, 9-ти пръстен ще бъде административен център. Там ще се помещава и ръководството на цялата колония.

В момента космическите отломки са доста актуална тема за всички, които се занимават или планират космически изследвания. Сблъсъкът на такава частица с космически кораб може да бъде много опасен и дори унищожителен, въпреки че размерът на повечето отломки ни изглежда нищожен. Тази опасност дори вдъхнови филма "Гравитация". Съществуват редица програми и проекти за справяне с боклука, но те работят на парче и са неефективни. Green Space представлява цялостно решение на проблема, като същевременно носи и много други ползи и възможности.

Въпреки че реализацията на този проект изглежда доста скъпа, учениците са предложили и различни иновативни идеи, които ще осигурят финансиране не само на базата на държавни субсидии към космически програми, а и от други източници. Така например, всеки, който праща нещо в космоса (независимо дали е държава, корпорация или друго лице) ще плаща данък, определян въз основата на обема и масата на обекта. В едно бъдеще, в което копаенето на метали от астероиди ще става все по-достъпно и наложително, а сателитите намират все по-широка употреба, въвеждането на такъв данък за обща цел е напълно разумно. Подробно е разработена и цялата икономика на колонията, а също и сектори като образование, правна уредба и здравеопазване.


Жилищата на колонизаторите също са много модерни - LED стени могат да сменят своите цветове и тапети, процорецът може да дава различен пейзаж, а мебелировката може да се прибира в помещения в стените!

Жилищата на колонизаторите също могат да са предмет на завист – LED стени сменят своите цветове и тапети, процорецът дава различен пейзаж, а мебелировката се прибира и вади от отделения в стените!

В подробния текст си личи, че са правени щателни проучвания на всички засегнати въпроси и области, а всяко предложено решение е напълно наукосъобразно. Впрочем, през 2012 г. почти същият екип очарова НАСА с проекта за космическа колония Home in Space, осигуряваща дом за около 10 000 души. Тогава те спечелиха втора награда – също отлично постижение, но давана на много екипи едновременно и съответно затрудняваща по-точното им класиране. Тази година те са на абсолютното първо място, изведено от всички възрастови групи и категории! И от прочита на проекта, можем да кажем, че определено Голямата награда е напълно заслужена!
Още едно българско отличие!

Green Space не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА! Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-ти клас. Калоян Кирилов, Росен Крумов, Александър Иванов, Ивелин Георгиев, Стефан Граматиков, Никола Димов, Петър Даскалов, Иван Ангелов, Христин Николов, Глория Митева и Косара Янкова са проектирали космическа колония от не един, а цели три града, скрити във вътрешността на астероида "Дафне". Предвижда се използването на астероида за пътуване извън слънчевата системаи заселване на планета в системата Глиезе 667.

Отличените отново са от Варна и отново са обучавани в тамошната обсерватория. За тях това също е второ отличие, тъй като миналата година взеха първа награда за своя град върху астероид "129 Антигона".

И третият български екип в състезанието е удостоен с награда, макар и тяхната да е само окуражителна. Те са разработили "Аква де Вита" – космическа колония, която да добива вода от кометите. Ценната течност ще бъде след това дистрибутирана до планетарни и астероидни колонии, които по това време най-вероятно вече ще са създадени.

Въпреки по-ниското място, самото им присъствие в класацията е огромно постижение. Още по-радващ е факта, че така и трите български проекта се оказват сред най-добрите в света!
Поздравления!

Неделчо Ласков вече е доказал потенциала си чрез научните си статии. Той и неговите съученици от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" Варна са живото доказателство, че умните хора все още се раждат, включително и у нас, а успехът може да бъде постигнат от всеки, стига да е готов да се отдаде на това, което го вълнува. С това наистина високо отличие вратите пред бъдещите учени са широко отворени. Много е вероятно обаче учениците и техният ръководител да имат отново нужда от финансова помощ, за да отидат до НАСА и да вземат наградата си. Те успяха да намерят спонсор през 2012 г. – апелираме към всеки, който има възможност, да им помогне да го направят и тази година! Хората като тях го заслужават!

А на Неделчо, Иван и Наско стискаме палци и желаем още много такива успехи в живота, който тепърва ги очаква!