Всяко второ българче е скарано със спорта

Животът

14-04-2014, 10:17

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Новата алея в Морската

40% от децата седят повече от 5 часа пред компютъра и наблягат на чипса

Българчетата са пълни или с наднормено тегло от обездвижване и нерационално хранене. Това показва Национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, направено от водещи специалисти по диететика, пише "Монитор".

Повечето деца не спортуват извън задължителните часове по физическо в училище и рядко играят футбол или на площадката в кварталната градинка.

Само 20-36% от момичетата и 37-47 на сто от момчетата се движат по-интензивно или се занимават с някакъв спорт по един час всеки ден. Средно 40% от децата обаче ежедневно стоят повече от 5 часа пред лаптопа или телевизора, като в тази сметка не влизат часовете по компютърна грамотност в училище.

Проучването сочи още, че едва 20,2% от подрастващите и непълнолетните на възраст между 7 и 18 г. консумират редовно - до 5 пъти седмично пълнозърнести храни и закуски. Същевременно едва около 50 на сто от тях ядат редовно плодове и зеленчуци мляко и млечни продукти. Те обаче наблягат на сухите храни, пиците, чипса и сандвичите, преглъщани с обилно количество безалкохолни напитки вместо с чай или мляко. Това провокира наднормено тегло и затлъстяване, които впоследствие провокират редица заболявания, обясни доц. Веселка Дулева - национален консултант по хранене и диететика.

Здравословната закуската е най-важното хранене за деня, особено при децата. Изключително благоприятно в началото на деня влияят пълнозърнести храни, каза още доц. Дулева. В Европа, включително и в нашата страна, едва 10-15 на сто от децата се хранят сутрин.

Доцент Дулева допълни още, че закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото енергия и хранителни вещества за деня. Според националния консултант закуската оказва влияние върху представянето на децата в училище и малчуганите, които закусват сутрин запомнят по-лесно, вниманието им се задържа за по-дълго време и са по-креативни в клас.