Американска фрегата навлезе в Черно море

Новините

23-04-2014, 10:50

Снимка:

© Varnautre.bg | Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Натовски кораби в Черно море

US разрушител идва в Черно море, акостира във Варна

Мисията на кораба е поддържане на мира и стабилността в региона

Американската фрегата „Тейлър“ навлезе в Черно море, съобщи телевизия RT, позовавайки се на информационната служба на Военноморските сили на САЩ.

Мисията на кораба е „поддържане на мира и стабилността в региона“, се казва в прессъобщението на сайта на американските ВМС. „Мисията на „Тейлър“ е да увери съюзниците на САЩ в НАТО в решимостта на американските ВМС да усилват и подобряват взаимодействието за постигане на съвместни цели в региона“, се посочва още в изявлението.

Отбелязва се, че корабът ще действа в рамките на международното законодателство и конвенцията от Монтрьо.

Американските ВМС поддържат активност в Черно море от началото на февруари, когато фрегатата „Тейлър“ беше изпратена в региона заедно с командния кораб „Маунт Уитни“, посочва РИА Новости. Тогава фрегатата заседна в плитчини край бреговете на Турция, поради което превиши срока за легално пребиваване във водите на Черно море. Както съобщиха от ВМС на САЩ, „Тейлър“ е преминала ремонт в гръцко пристанище. След тестове фрегатата се е върнала към изпълнение на задълженията си.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за статута на Черноморските проливи военните кораби на страните, които нямат излаз на Черно море, могат да се намират в неговата акватория не повече от 21 денонощия, като за тях са въведени съществени ограничения за класа и тонажа на кораба.