Общинските съветници не си намалиха заплатите (+)

15 се въздържаха, само един бе против

Предложението заплатите на общинските съветници да бъдат намалени от 1050 лева на 900 лева не успя да мине днес по време на заседанието на местния парламент. 20 бяха "за", 15 се въздържаха, а един - Христо Атанасов, бе против месечното им възнаграждение да бъде 60%, вместо 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет. 12 съветници не участваха в гласуването.

Да получават 1050 лева съветниците взеха решение на сесията през февуари, след като през декември миналата година Народното сълрание гласува промени в ЗМСМА. Не закъсня и реакцията на кмета Иван Портних, който върна решението на ОбС, но впоследствие не го обжалва в съда, тъй като получи уверението на основните политически сили в местния парламент, че сумата ще бъде намалена и няма да е в максимално разрешения от закона процент. 

След неуспеха на гласуването за 60% днес постъпи и ново предложение - за 65%, но и то не получи нужния брой гласове. 

Длед това обаче съветниците одобриха промяна в Правилника за дейността и работата на местния парламент. Според нея заплата ще получи само този съветник, който е участвал във взимането на поне 80% от решенията на местния парламент.  В Правилника влязоха и глобите за отсъствие и закъснение за заседания на постоянните и временните комисии. Минути по-късно това решение предизвика лавина от заявления за напускане на комиисии от страна на съветници. Повечето от тях предпочетоха да се придържат към задължителния брой от две постоянни и една временна комисии, за да не трупат излишни отсъствия и да не им бъде намалявана заплатата. 

Преди дни местните парламентаристи са получили първите си заплати от по 1050 лева, научи varna.utre.bg. Гласуваните санкции, оказва се, също дават резултат, защото в днешните гласувания участваха по 40-44 съветници (от общо 48), при положение, че досега решенията едва събираха 26 гласа, за да са валидни.  

Още от сесията: Общинският съвет призова кмета да махне Грамадата