Салатата за Гергьовден - с 30% по-евтина от миналата година

Животът

30-04-2014, 09:20

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

4/5 от картофите у нас - вносни

Гергьовденската салата – с 30% по-евтина, в сравнение с миналата година. Оказва се, че тази пролет почти всички зеленчуци са на по-ниска цена, съобщава Нова ТВ.

За пет лева човек си купува домати, краставици и маруля - всичко необходимо за пролетната салата. На едро цената на марулите е паднала наполовина. Доматите са по-евтини с 20 на сто. Само краставиците са поскъпнали с 16%. Причините - по-добро българско производство и по-топлата зима. Николай, човекът с 25-годишен стаж зад кантара, посочва и още нещо - много по-малко се пазарува.

Ниските цени са добра новина за купувачите, но не и за производителите. В парник край Симитли марулята отдавна е готова. Сега на ход са доматите.
По отношение на зеленчуците, гърците ни превъзхождат не само с по-топлото време. Затова и могат да си позволят да ни продават наполовина по-евтино. Друг проблем идва с гарнитурата. Субсидиите за това производство у нас са малко, а базите за съхранение – лоши.

А на сергията на продавача, повечето картофи са от Франция.  Всяка година, у нас изяждаме 500 000 тона картофи. А у нас се произвежда едва една пета от тях.