Кървава нощ преживя Украйна, най-малко 20 са жертвите

В Славянск проруски активисти атакуваха рота украински войници

Поредната кървава нощ преживя Украйна. Уличните боеве в Мариупол продължиха, предаде Нова ТВ. Силите за сигурност и проруските сепаратисти водиха ожесточени престрелки. Убитите са най-малко 20, някои информационни агенции обаче съобщават за поне 50 жертви.

Снайперският обстрел срещу мирни граждани е провокация на киевските власти, която ще доведе единствено до приток на доброволци към Народното опълчение. Това заяви пред РИА Новости съпредседателят на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република Мирослав Руденко.

По-рано и.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че по войниците и мирните граждани от покрива на градската болница в Мариупол е открит огън от снайперист, а началникът на полицията в града е похитен.

Ръководителят на специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ертогрюл Апакан осъди насилието в града и призова страните към сдържаност и незабавни мерки за успокояване на напрежението.

В Славянск проруски активисти атакуваха рота украински военнослужещи, които охранявали телевизионната кула. В Донецк неизвестни лица са нападнали офиса на Червения кръст и са похитили няколко сътрудници на международната благотворителна организация. Според информациите за заложници са взети седем души – всичките мъже. Жените, които по това време са били в офиса, са освободени.

Междувременно американското министерство на отбраната съобщи, че разполага с данни, които потвърждават наличието на голямо количество руски войски във висока степен на готовност в граничещите с Украйна райони, готови да влязат на украинска територия.

„Видях коментарите на президента Владимир Путин и други длъжностни лица в Москва за оттегляне на войските. Не виждаме признаци, които да потвърждават тези твърдения. Войската все още се намира там и е многобройна”, заяви контраадмирал Джон Кърби. Той отново подчерта, че присъствието на въоръжените сили на Русия на границата с Украйна не спомага за понижаване на напрежението в региона.