300 милиона лева ще струва новият контейнерен терминал

Проектът няма да засегне "Максуда"

300 милиона лева ще струва реализацията на проекта на новото пристанище на Варна. Сумата разбира се може да претърпи корекция, в зависимост от съоръженията и техниката, които ще бъдат внедрени на новия терминал. Това съобщи транспортният министър Данаил Папазов, който заедно с премиера Пламен Орешарски се качи на моторен кораб "Атанас Димитров", за да му покаже нагледно къде ще бъде разположено новото пристанище.

Проектът е замислен за територията на юг от жп-линията и той няма да засегне "Максуда". "Земята там е 100% изчистена като собственост, няма нужда от отчуждителни процедури, няма проблеми с ОВОС", аргументира се Папазов.

"Чуват се гласове, които питат това ли е най-подходящото място, но достатъчно дълго съм работил по този проект, за да знам че там би станало най-бързо за реализация. Останалото са само приказки", каза още той.

9 месеца е срокът за проектирането на новия терминал. До 18 месеца може да бъде построена и кейовата стена, за която според Папазов биха могли да бъдат заложени 90 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж". Ако всички процедури по проектирането и строителството на терминала минат без обжалване, сроковете за да заработи пълноценно са 3 - 3,5 години.