Гледаме "И България е една голяма грешка" в деня на изборите

Обявиха програмата на българските ленти на "София Филм Фест-Варна 2014"

От 23-ти до 27-ми май Варна е кино. "София Филм Фест-Варна’14" започва в петък и освен силната чуждестранна селекция, сред която се открояват филми, отличени на Берлинаре и Европейски филмови награди, ще предложи много силни български акценти. Всички български филми в програмата ще бъдат лично представени от своите автори пред варненска публика.

Не е случаен изборът на организаторите що се отнася до прожекцията в изборния ден. Специалните гости - режисьорът Стоян Радев и медийният експерт Георги Лозанов, като автори на филма "И България е една голяма грешка” ще имат удоволствието лично да представят документалната си творба. Денят е неделя, 25 май, началният час – 18,30.

Във фокуса на филма са годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България; предложена е цялостна интерпретация на периода в препратка към понятието "симулация" (по Жан Бодрияр). Заглавието е иронично продължение на популярната реплика на Зиг-мунд Фройд "Америка е гигантска грешка". Филмът се състои от интервюта с представители на публичните зони, в които симулацията е най-интензивна – политическите биографии, бизнеса, медиите, църквата... Сценаристът Георги Лозанов изпълнява ролята и на водещ, който развива интерпретативния си подход през своите коментари на всяка от зоните и разговорите с техните типични представители.

Фестивалът стартира със специална премиерна прожекция на един от най-новите български филми, представен в рамките на 18-ия София Филм Фест през март и получил Наградата на фестивалната публика - "Последните черноморски пирати".

Филмът ще бъде представен от неговите автори – сценаристката Ваня Райнова и режисьора Светослав Стоянов. Те ще очакват коментари и са готови да отговорят на всички въпроси на публиката. Началният час на прожекцията е 19,30, а партито стартира веднага след това във фоайето пред билетна каса с група "СаБоДа".
Очакваме гости на премиерата да бъдат и част от главните герои на филма, които авторите ще представят пред публиката във Варна.

"Последните черноморски пирати" получи наградата на ФИПРЕССИ в Краков ’13, както и Голямата награда за най-добър документален филм на фестивала в Ереван ’13, а също бе обявен за най-добър документален филм на фестивала Let’s CEE МФФ, Виена ’13.

Героите на филма обитават недостъпен плаж, преживяват с неясни средства и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и тези, които намираме...

26 май, понеделник – четвъртият ден на фестивала във Варна започва в 18,30 часа с представяне на още един български документален филм – "Хляб и зрелища" на легендарното трио Джеки, Джони и Чарли. Режисьорът Георги Стоев-Джеки и сценаристът Христо Илиев-Чарли са специални гости на морската столица и ще се радват да се срещнат с киноманите. Филмът беше сърдечно приет на премиерата му в рамките на София Филм Фест през март, а историята му ще бъде интригуваща и забавна за зрителите.

Боби е направил първата независима циганска телевизия в Кюстендил. Снима репортажи и сватби. Освен това всяка сутрин в 6 часа разнася хляба в цялата циганска махала. Затова и филмът се казва "Хляб и зрелища".

Боби се явява нещо като пътеводител из мъките, мизерията и неволята на циганската общност, които въпреки това, а може би и заради това, съжителстват с истинско веселие и радост. Ще се срещнем с травестит, с неговите неволи и радости. Ще присъстваме на репетициите на циганския църковен хор. Ще срещнем и циганче, осиновено преди 20 години, което за първи път вижда истинската си майка...

Последният фестивален ден на 5-ия "София Филм Фест във Варна" е 27 май, вторник, и започва в 16,30 часа със специална селекция балкански късометражни филми. Сред тях са три български предложения – носителя на наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 18-ия София Филм Фест "Казабланка" на Кольо Карамфилов, "Чест" на Павел Г. Веснаков, който беше удостоен с множество международни отличия през 2013 година, и "Жената от фара" на младата режисьорка Ана Китанова. Още три късометражни творби представяме в "ОК Shorts" - това са носителите на наградите в късометражните конкурси на фестивалите в Сараево ("Почивка на морето"), Истанбул ("Да изчезнеш в тъга") и Клуж ("Сянка на облак").

Входът за тази прожекция е свободен!