С балони в небето и концерт на брега посрещаме 24 май

На 24 май, малко преди старта на ветроходния Парад на буквите в небето ще излетят 900 балона с цветовете на българското знаме

С уникален ветроходен Парад на буквите, 900 балона в цветовете на българския трибагреник над залива и концерт на D2 на брега - така Варна ще посрещне 24 май – Денят на българската духовност, писменост и култура.

Изненадите за първото издание на регата „Varna Channel Cup” са специален подарък за варненци от община Варна и яхтсмените от ВК ”Понтос”, ЯК”Бавария яхтс” и Българска IRC Асоциация на собствениците на яхти.

В чест на празника екипажите на 30-те яхти-участници в регата ще носят тениски с буква на гърдите и логата на кандидатурите на Варна за Европейска столица на културата` 2019 и Младежка столица на Европа`2017. Лодките също ще бъдат брандирани с букви.

След тържественото шествие в центъра на 24 май, малко преди 12.30 часа - минути преди старта на първата по рода си надпревара в канала море-езеро, ще се проведе дългоочаквания Парад на буквите в залива. От борда на всяка яхта в небето ще полетят по 30 балона в бяло, зелено и червено.

Докато тече надпреварата в канала, на брега пред комплекс “Фанагория” в Аспарухово, купонът също ще върви с пълна сила. “Черешката на тортата” в богатата музикална програма ще бъдат музикантите от D2.

Ветроходната регата „Varna Channel Cup” дава прекрасна възможност на зрителите да се докоснат до напрежението на борда, да се запознаят с част от тактическите прийоми. И всичко това на метри от събитията от брега на канала море – езеро,който за пръв път ще остане затворен за движение на кораби няколко часа.

Състезанието, което се очаква да събере стотици хора на канала море-езеро на 24 май, е провокация от страна на организаторите, изповядващи философията “Плавай под ветрила при всяка възможност” - за да има повече платна в залива, повече заразени от състезателното ветроходство и за по-висока морска култура.

Регатата „Varna Chanel Cup” е част от веригата регати за ранглистата в клас IRC за 2014г. и целта е да се превърне в традиционна и международна надпревара в канала море – езеро във Варна. Програмата предвижда гонки “качване-фордевинд” на 23 и25 май, а кулминацията ще бъде на 24 май, когато участниците ще се състезават в канала море - езеро пред погледите на зрителите. Организаторите канят всички варненци на 24 май в 12.30 ч. на двата бряга на канала, за да се насладят на морското приключение - с гледка от първия ред.