ГЕРБ атакува правителството с нов вот на недоверие

Новините

31-05-2014, 13:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

"varna.utre.bg

Всичко от Автора

Дончев: Разговор Борисов-Станишев е невъзможен, септември - нови избори

Със сигурност ще има нов вот на недоверие, заяви пред Дарик избраният за евродепутат от листата на ГЕРБ Томислав Дончев. По думите му в момента опозицията обсъжда две или три теми, в които виждат по-големи слабости на управлението. Освен това ГЕРБ нямало да се присъедини към вотовете на "България без цензура".

"Добре е обаче в края на месец септември да има нови избори. На България й трябва силно правителство", отсече Дончев.

Според него температурата на политическите емоции е много висока. "Дали е възможно да се намери обща цел и съгласие в подобна ситуация - да, но това минава през реформа и преход в политическите сили на ниво конюнктура", смята той.

По думите му разговор Борисов - Станишев е невъзможен.

"Изключително е лошо, когато политически опоненти не могат да си говорят. Този, който печели изборите, той трябва да управлява. Но когато друг, с по-малко гласове, е на власт, не бива да забравя, че трябва да нюансира политиката си и заради онези граждани, които са гласували за друг. Трябва да се отразят и техните интереси", коментира Дончев.

Според  Дончев изходът от ситуацията безспорно минава през предсрочни избори.

"Тук не става въпрос за напомпано самочувствие от изборния резултат. Проблем е нивото на демокрация. Това Народно събрание не изпълнява основната си функция - да представлява адекватно българските граждани. То очевидно е избрано с измама - припомням за аферата „Костинброд". И това се потвърждава от резултата на евроизборите - видяхме колко е променена картата на политическите сили от това, което се наблюдава в парламента", смята той.

Дончев добави, че от ГЕРБ трябва да направят анализ за възможностите за коалиции с другите политически партии.

"Политическата сила, с която би могло да се намери взаимодействие без енергична реакция сред избиратели, е единствено Реформаторският блок. Българският гражданин ще покаже дали ще стигнат гласовете за евентуално управление. Но принципно са възможни разговори за взаимодействие и с други политически сили", каза още Дончев.