Чакат багера за първото събаряне в Максуда

Циганите недоволни: Сега на квартира ли да ходим

Днес трябва да падне първата къща, нарочена за събаряне около Максуда. Това е общински имот на ул. "Страцин" 15, който бил отчужден като опасен преди повече от 25 г., а собствениците - обезщетени. После в него незаконно са се нанесли бездомни роми. Кой и как е пуснал тока и водата в официално необитаемото жилище - не е ясно. Факт е, обаче, че и днес електрозахранването и водоподаването в едноетажната къща не са спрени, което бави събарянето, насрочено за 9.45. Багерът все още не е на мястото, а работници на ВиК с кирки и лопати опитват да прекъснат мръсния канал. От кметството изпратили искане до Енерго-про за спиране на тока още преди седмица, но оевидно това не е направено.

От районното кметство "Младост" връчиха заповеди за изнасяне още миналата седмица на общо 8 опасни общински къщи. Обитателите на "Страцин" 15 са събрали покъщината си и сега са наобиколили "дома си" като подвикват гневно на работниците и кметските служители. Колко точно души са живяли на етажа и в сутерена не е ясно. "Калабалък", отговаря възрастна ромка на този въпрос.

Събарянето на общинските опасни къши ще продължи и в сряда, а дотогава живеещите в останалите 7 от тях трябва да са се изнесли. "Къде ще отидем сега? На бежанците дават, на нас - не, българите крадат, циганите дават - проклета държава", развика се Милка Симеонова, която живее в нарочената за бутане къща на ул. "Кап. Райчо". Една част от багажа на многочленната фамилия тук вече е изнесен, но все още има стаи, годни за обитание.

54 заповеди връчи районното кмество и за доброволно събаряне на незaконни постройки в Максуда. Срокът за това изтече в петък, няма обжалвания, но и никой от обитателите на копторите в дерето не е разчистил подръчните материали, с които са сглобени "къщите" по протежението на ул. "Пеячевич". Предстои принудително събаряне в рамките на 2 седмици. Още 150 заповеди за доброволно събаряне ще бъдат връчени в махалата около дерето от кметство "Младост", научи varnautre.bg.