Изпуснаха срока за парк "Българско Черноморие"

На 11 юли е изтекла дадената 1 година, за да се извърши проучване и да се изготви предложение за този парк

Нов скандал гръмна около проекта за Национален парк "Българско Черноморие" по време на общественото обсъждане в Бургас, съобщава "Стандарт". Оказа се, че от четири дни проектът вече е невалиден, защото експертите изпуснали крайния срок за провеждане на обществените дискусии по места. За нарушението алармира кметът на Поморие Иван Алексиев.

"Нека да не се злоупотребява с решението на Народното събрание. Това представяне, което тече в момента, е нелегитимно, защото са изтървани всички крайни срокове. На 11 юли 2013 г. бе взето решението на НС и беше даден срок от 1 година, за да се извърши проучване и да се изготви предложение за този парк. Този срок е минал и нищо не е направено, така че МОСВ изтърваха момента и нека спазят процедурата", заяви Алексиев.

Кметът на Несебър Николай Димитров също се обяви против създаването на парка. "Важно е да се преразгледат ползите за туризма, за икономиката на страната и за хората от този проект. И ако няма ползи, то защо изобщо се занимаваме с това", попита кметът на Несебър. Местни жители заявиха, че не желаят наследствените им земи да бъдат национализирани за Национален парк. За да не се стигне до ексцесии, дискусията беше поставена под полицейска охрана. Ден по-рано отпор на проекта за парка дадоха и кметовете на  Созопол, Приморско и Царево.