Търговищка фирма ще събаря в "Максуда"

Общината подписа договор с избрания изпълнител за премахване на незаконното строителство

Търговищката фирма "Рейтон" ще събаря назаконните сгради от 4-та до 6-та категория на територията на община Варна, отговарящи на изискванията на чл. 225а от Закона за устройство на територията, научи varnautre.bg. Въпросният член беше приет преди 2 години и прехвърли на общините битката с незаконното строителство, което дотогава беше грижа на държавното РДНСК. След изтичането на гратисния период, предвиден в новия закон, община Варна започна действия по установяване на незаконните постройки и техните собственици.

Бяха връчени заповеди за събаряне в "Максуда" и в Гъбената махала във "Владиславово". Досега са съборени само 15 "къщи" в Гъбената махала, за които собствениците се съглсиха да ги премахнат доброволно. Събаряне имаше и в "Максуда", но и то беше доброволно - общината събори свои сгради, които са опасни. Те са били отчуждени преди 30-ина години заради останал нереализиран инфраструктурен проект и по-късно са били завзети от незаконно настанили се ромски фамилии. Предстои събарянето на още 15 от тях, за които имаше жалби в Административния съд.

Така се стигна до принудително събаряне на незаконните постройки в града, за които по закон се изискваше избор на нов изпълнител. В "Максуда" вече има връчени 58 заповеди за събаряне - предимно на постройки в дерето. "Готови сме и със 150 констативни протокола за незаконно строителство в района", каза кметът на "Младост" Христо Христов. Предстои изследване на още адреси.

Започнаха проверките за незаконни постройки и в първи микрорайон, конкретно - ул. "Боян Илиев" и околностите, съобщи кметът на "Владиславово" Неделчо Михайлов. Така след акцията в Гъбената махала, започва нова - в съседната "стара" циганска махала в района. "За законност ще бъдат проверени всички постройки - без изключение. При нужда ще се вземат съответните законови мерки и действия, аналогично на "Гъбената махала", категоричен е Михайлов.

Фирма "Рейтон" беше единственият кандидат в търга, проведен по ЗОП за избор на изпълнител. Договорът с нея е за 2 години и е на стойност 400 000 лева. Спечелилата фирма ще събаря стени, сгради, огради и др. Ще извозва отпадъците и ще извършва транспорт на тежкотоварна техника и други СМР, необходими за изпълнението на обектите.

Същата фирма има 3-годишен договор с общината за 600 000 лева за премахване на опасни сгради. Той е подписан в края на 2013 г.