Маслото - с вода и вредни мазнини

Животът

30-09-2014, 08:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Качественото масло няма как да струва под 12-14 лв. килото

В маслото, продавано по българските магазини, масово има наднормени количества вода и заместители на млечните мазнини, а самите млечни мазнини са значително по-малко от изискванията и от написаното на етикетите. Това установи лабораторен тест с 15 български и чужди марки масло, проведен от националната асоциация „Активни потребители“.

При пет марки водното съдържание е по-високо от означеното на етикета, а масленото им съдържание е по-ниско. Разминаванията при някои са доста големи - над 10 процентни пункта. Според експертите добавянето на вода влошава качеството на продуктите. В пет от изпитаните марки водното съдържание дори не е обявено на етикета.

Основният проблем при маслото е, че в някои марки има съдържание на немлечни мазнини, т.е. те би трябвало да се продават на щанда за „имитиращи продукти“. В четири от марките има шокиращо големи количества немлечни мазнини - 50 и дори 75%, без това изобщо да е упоменато на етикета. Най-често немлечните мазнини са палмово масло, което години наред се ползваше за производство на сирене, но експертите се съмняват, че има и хидрогенирани отпадъчни мазнини и дори свинска мас. В същото време млечните мазнини в маслото масово са под препоръчителните 82%.

„Това не е нещо неочаквано за нас. За съжаление нещата стоят така, защото няма достатъчен контрол. Преди две-три години затвориха няколко предприятия заради такива нарушения, но те само смениха имената на марките и пак продължават да произвеждат същото масло“, каза пред „Труд“ председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Според него качественото масло няма как да струва под 12-14 лв. килото.