Глобиха с 30 хиляди собственик на куче, нахапало човек

Пострадалият бил с изяден пръст, изпочупени ръце, пенсиониран е по болест

Oбезщетение от 30 хиляди лева за причинени болки и страдания трябва да плати фермер от павелбанското село Александрово на нападнат и нахапан жестоко от кучето му пастир. Решението е на Старозагорския окръжен съд.

Шериф Патраклъ трябва да брои парите на съселянина си Юсен Тропов, който след схватката с песа му останал без палец на дясната ръка, двете му ръце били счупени и получил трайни увреждания. Тропов дори бил пенсиониран по болест след инцидента.

Кучето е от породата Кангал и стопанинът му го взел, за да пази зърното му от крадци, сред като го окрали няколко пъти. Държал го в стопанския си двор, вързано на дълъг синджир. Юсеин, който пасял крави и често минавал от там, имал навика да го дразни през оградата, разказват в селото и смятат, че четиритогото го запомнило добре.

На 20 август 2011 г., когато станал инцидентът, животното успяло да се освободи от синджира си и когато пастирът минал отново, то изскочило на улицата и се нахвърлило върху него. Битката продължила около 20 минути и спряла едва когато братът на собственика на кучето успял да удари песа няколко пъти с лопата, за да го прогони.

Веднага след нападението разяреният син на пострадалия Юсеин тръгнал да се разправя със собственика на кучето и дори го ударил, заради което фермерът трябвало да лежи в болница с наранено ухо.

В хода на делото Шериф признал вината си за това, че не положил достатъчно грижи за кучето, което било под негов надзор. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.