Ебола пламна в затвора на капитан Собаджиев

Животът

08-11-2014, 11:11

Снимка:

Личен архив на семейството

Автор:

blitz.bg

Всичко от Автора

Вече има един починал

Смъртоносният вирус Ебола взел жертва и в панамския затвор „Ла Хоя“, където вече 3 години и 8 месеца лежи българският морски капитан Светлозар Собаджиев. Това е съобщил пред репортер на агенция Блиц осъденият българин. Морът в мизерния пандиз е повсеместен и смъртният случай не е прецедент. За пръв път обаче медиците посочват като причина вирусната хеморагична треска, която в световен мащаб взе над 4800 жертви, а в Западна Африка се превърна в епидемия.

"Двама умрели имаме тук за три дни! Единият е колумбиец - умря в неделя. На него му поставиха диагноза стомашна инфекция. Даже събрахме пари, защото се налагала операция, но човекът, докато чакаше, умря… Във вторник пък един нигериец, от съседния павилион, където бях аз преди, също почина. Цял ден не го прибраха. Докторите казали, че е умрял от ебола…“, обясни капитан Собаджиев. Според него обаче надали заключението на медиците е вярно, защото нигериецът бил докаран в затвора от преди близо 3 месеца.

Затворниците в "Ла Хоя" живеят при изключително мизерни условия. В началото на годината бактерия във водата умори 35-годишен колумбиец. Той издъхнал в жестоки гърчове, след като развил стомашна инфекция. Агонията му шокирала останалите „питомци” в „Ла Хоя”, които веднага се разбунтували. Пандизчиите се стреснали да не са следващите, защото те са убедени, че инфекцията е причинена от бактерия-убиец във водата. В знак на протест срещу условията на живот те били вдигнали гладна стачка. Само дни преди това пък 15 венецуелци в „Ла Хоя“ си били зашили устите, протестирайки срещу безумните условия на пребиваване и оскъдната храна.

Капитан Собаджиев бе осъден на 80 месеца затвор при снизходително казано спорни доказателства по обвинението, че е бил наясно с превозваните 169 килограма кокаин на борда на кораба „Маас Трейдър“. Вече няколко месеца той чака панамските власти да уредят документите по експулсацията му, за да може той да бъде върнат в България.