Спешна евакуация в Международната космическа станция

Новините

14-01-2015, 17:27

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Американците намериха убежище в руската секция на станцията

Евакуация на част от Международната космическа станция е проведена днес, заради вероятност от теч на токсичен амоняк. Съобщението е на НАСА и руската космическа агенция - Роскосмос.

Членовете на екипажа в секцията на САЩ са били принудени да потърсят убежище в руската част на Международната космическа станция. В момента американците са в безопасност и ще останат в руската база, докато тече разследване.

Според Роскосмос причината за "бягството" е "теч на опасни вещества от климатична инсталация", който днес е стигнал до атмосферата на станцията. От НАСА обаче не са убедени в това твърдение и смятат, че може би става дума за повреден датчик.

След като аларма тази сутрин е предупредила за опасността, шест души от екипажа на борда на МКС са сложили маски и са потърсили убежище в руския сегмент в станцията. След това е бил затворен люка към американската част на МКС, за да се предотврати изтичане на амоняка, който би могъл да навреди на здравето на aстронавтите и да замърси и останалата част от станцията.

Докато тече разследването американците ще останат в руската част. Според длъжностно лице, безопасността на екипажа не е била застрашена, благодарение на координирани и бързи действия на самите космонавти и астронавти, както и на оперативните групи за контрол в Москва и Хюстън.

"Сега е ред на американската страна да вземе решение, какви по по-нататъшни действия ще бъдат предприети в сегмента на САЩ на МКС", коментира Максим Maтушин - ръководител на Центъра за полети на Русия. "В момента екипи правят оценка на риска", уточниха от НАСА.

В руската секция на станцията има достатъчно резерви, които позволяват целия екипаж да остане там повече от седмица. Затова няма да се налага да бърза с отварянето на люка към американската база и екипите ще могат да извършат обстойна проверка.