34-годишният Трайко държи наркотиците в Циганската махала

Съдът във Варна остави наркобоса в ареста за постоянно

Постоянен арест за основен организатор на наркоразпространението в циганската махала на Варна, наложи Варненският окръжен съд. Постоянна мярка за неотклонение е наложена на Трайко Атанасов от квартал "Христо Ботев", разследван за подбудителство към притежание на наркотични вещества, с цел разпространението им. По отношение на 34-годишния мъж е възведено обвинение по досъдебно производство на ДАНС Варна, затова че на 2 декември миналата година като подбудител и помагач умишлено склонил Стефан С. и Димитричка С. да държат високорискови наркотични вещества, предназначени за продажба.

В началото на последния месец на 2014 година в рамките на 2 седмици при специализирани операции за противодействие на наркотици и разпространението с различни мерки за неотклонение и по различни досъдебни производства бяха задържани повече от 10 мъже и жени в Максуда, разследвани за участието им в тези престъпления.

ВОС се запозна с 3-те тома доказателства, събрани в хода на следствените действия. Разпитани са били множество свидетели, в това число и такива със защитена самоличност. Иззети са различни забранени от закона вещества - лекарства и хероин.

Има доказателствата, че на 2 декември миналата година, когато са задържани другите лица, обвиняеми по това досъдебно производство Трайко е бил в Полша.  В редица свидетелски показания обаче Атанасов е сочен като един от основните лица в махалата, който организирал наркоразпространението и подбуждал другите да придобиват, да държат и да продават наркотици.

С оглед на етапа, в който се намира разследването, съдът счита, че има данни за съпричастността на обвиняемия към престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Реална е и опасността ако е с по-лека мярка, Трайко да се укрие от наказателно преследване, защото има роднини в Полша. Независимо, че е реабилитиран по право, той вече е търпял 5-годишна присъда за наркопрестъпление, а е осъждан и за друго деяние.

Варненски окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда за Трайко Атанасов и посочи 27 януари 2015 година като възможност да обжалва това определение пред Варненския апелативен съд.