Големите блокове - с повече сдружения за саниране

Когато апартаменти или помещения са собственост на фирми и се използват за стопанска дейност, важи европейското правило за минималната помощ.

Отделни входове или секции от големите панелни блокове ще могат да учредяват самостоятелни сдружения на собствениците за санирането. Тази поправка е направена в последния момент преди приемането на методическите указания на регионалното министерство по настояване на кметове. Това съобщи районният кмет на "Люлин" Милко Младенов на среща с домоуправители.

Изключението се приема за по-голямо удобство, защото в България има и големи панелни блокове, при които е трудно да се проведе събрание на всички съседи. Изискването обаче е всички входове в блока да направят сдружения и заедно трябва да кандидатстват пред общината, тъй като санирането ще обхване цялата сграда, информира в-к "Труд".
Според юристи при приемането на документите в общината, ако в сдружението не участват 100% от собствениците, всички останали трябва да подпишат декларация, че са съгласни със санирането. Това се прави, защото при строително-монтажните работи ще се налага да се влиза във всеки апартамент. Заради това задача на инициаторите във всеки блок е сами да издирват собствениците на апартаменти, в които не живее никой или са в чужбина. Ако някъде има общински апартаменти, представител на общината трябва да се покани на събранието и да подпише всички необходими документи.
Сдружението на собствениците ще съществува в правния мир 5 години, ако на сградата се прави само саниране, и 10 години, ако ще се прави конструктивно укрепване, стана ясно по време на срещата. Това са сроковете на гаранцията за извършените дейности. След това може да се прекрати.
Когато апартаменти или помещения са собственост на фирми и се използват за стопанска дейност, важи европейското правило за минималната помощ. Според него фирмите трябва да платят разходите за санирането, ако годишният им оборот от последните три години надвишава 200 000 евро, или 390 000 лв. В противен случай не плащат нищо. Ако фирмата е само наемател, също не дължи пари за санирането.
Кметът Младенов предупреди домоуправителите, че вече са се появили измамници, които обикалят жилищните блокове под претекст, че правят огледи за санирането. Обикновено те оглеждат за възрастни самотни хора. Огледи за обследването обаче ще се правят едва след като общината избере фирма и хората ще бъдат уведомени за това.